Musée en construction: Machinale tentoonstelling

An Devroe
© Agenda Magazine
06/10/2008
Wat hebben een weefgetouw van rond 1900 en een seventiescomputer van IBM gemeen? Behalve dat ze broederlijk naast elkaar staan in de Draaierszaal van La Fonderie, werkten ze beide met ponskaarten. Het binaire systeem om gegevens te verwerken werd in de geschiedenis dus voor het eerst gebruikt om te weven.

La Fonderie heeft de renovatie van haar depot in Anderlecht aangegrepen om een selectie van de machines en werktuigen over te brengen naar haar museumsite in Molenbeek. Sommige machines maken hun debuut als tentoonstellingsmateriaal. U vindt er bijvoorbeeld een mayonaise- en een chocolademachine, een draaibank, een kolomboormachine, een ministoommachine, een grote weegschaal van de haven van Brussel, een oude motor… maar ook een houten flipperkast afkomstig uit een volkshuis, want een mens kan niet altijd werken.

Een voorsmaakje, want zoals de naam van het projectje, Musée en construction, al zegt, komt er later meer van dat. Via deze tuigen wordt het Brussel van de fabrieken al een beetje concreter. Want de eerste zondag van de maand kunt u een rondleiding in het Frans krijgen, maar op aanvraag worden groepen op een andere dag ook in het Nederlands bediend. Daarbij worden de tandwielen in de voormalige draaiershal nog eens aan het werk gezet om de draaibank te demonstreren. Conservatrice Christine Dupont zegt dat bezoekers op zo'n rondgang niet zelden zelf spontaan beginnen te vertellen over hoe ze nog met een dergelijke machine hebben gewerkt. Dan is de historica natuurlijk zelf een en al oor!

:: Musée en construction
wanneer: 5 oktober, 2 november & 7 december.2008 - om 14.00 & 15.30 uur
waar: La Fonderie, Brussels Museum voor arbeid en industrie, Ransfortstraat 27, Molenbeek
reservatie: 02-410.99.50, parcours.lafonderie@skynet.be.
Groepsbezoeken op aanvraag — gratis rondleidingen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni