Museum van Buuren: restauratie in stappen

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
25/05/2006
Trek na het bezoek aan de tuin van Van Buuren wat extra tijd uit voor het hele interieur en de kunstverzameling van het museum, want het loont de moeite. Precies dertig jaar geleden ging de privéwoning met inboedel als legaat voor het publiek open.

Het herbergt pronkstukken uit vijf eeuwen kunst, van de Vlaamse Primitieven en Italiaanse meesters tot de School van Latem. Na dertig jaar is de Stichting nog altijd bezig met de restauratie van kunstwerken en huisonderdelen. Sinds enkele weken hangen de art-deco-overgordijnen weer in het salon. Ze werden aangepakt door het textielhuis Springael uit Halle, specialist in de conservatie van oude stoffen. Nu is de eetkamerset van vijf wollen Aubusson-tapijten, naar modernistische kartons van Maurice Dufrene, uit huis. De ernstig versleten tapijten worden gerestaureerd door de firma Chevalier in Parijs; de Koning Boudewijnstichting betaalt de kosten.

Over vier maanden komen de tapijten terug, en tegen dan moet er naar een oplossing worden gezocht voor hun bescherming. Voorts is er een dossier hangende bij Monumenten en Landschappen voor de restauratie van het grote tuinpaviljoen. Daar wil het museum dringend een nieuw rieten dak op laten leggen. Zo is het ene restauratieproject nog maar net af, of er volgen alweer nieuwe restauratiedoelstellingen aan het huis, de tuin en de collecties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni