Dinsdag gaan de deuren van het Magritte Museum opnieuw open voor het publiek. In stilte gaat tegelijkertijd de afdeling Moderne Kunst in de naburige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten dicht tot 2012. De ondergrondse zalen krijgen een renovatiebeurt. Een groot deel van de collectie verdwijnt in de reserve.

De werkzaamheden, waarbij de vloeren, verlichtingsinstallaties, branddetectie- en veiligheidssystemen vernieuwd worden, starten op 1 februari en zullen de rest van het jaar in beslag nemen. In die tijdspanne zullen de verdiepingen -6 en -8 worden klaargemaakt om er de verzameling van de 19de eeuw en de nieuwe permanente tentoonstelling van de art-nouveauverzameling Gillion-Crowet in onder te brengen. Die laatste bevindt zich momenteel in het depot en is dus niet toegankelijk voor het publiek.

De heropening van het Museum voor Moderne Kunst is voorzien voor begin 2012. Een groot deel van de befaamde collectie met werken van Appel, Bacon, Dali en Delvaux verdwijnt een jaar in de reserve. "Er zijn mensen die speciaal voor bepaalde kunstwerken naar het museum komen," zegt conservator Frederic Leen. "Alle kunstwerken aan andere musea uitlenen is geen optie. Iedere beweging zet een kunstwerk onder druk."

Voor de collectie uit de 20ste eeuw is trouwens nog onduidelijk wanneer die opnieuw toegankelijk zal zijn. Om ze terug onder de ogen van het publiek te brengen is eigenlijk een nieuw gebouw nodig. "Of gewoon geld om het te kunnen renoveren," zegt Leen. "Maar we kennen de toestand van de staatsfinanciën, dus ik heb wat angst voor de toekomst."

Het museum zit zo krap dat tentoonstellingszalen als stockage moeten dienen. "We hebben zo'n 1.000 vierkante meter nodig," zegt Leen. "En die plaats is nu niet beschikbaar."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni