Museum voor Oude Kunst wijst Dalkia met de vinger

© FM Brussel
29/01/2009
De schade aan de schilderijen van het Museum voor Oude Kunst is te wijten aan een slecht beheer van de luchtvochtigheid. Dat zeggen de directie van het museum en de Regie der Gebouwen. Het beheer van de klimatisering in het museum is in handen van het bedrijf Dalkia. Het wordt een werk van weken om te achterhalen hoeveel schilderijen precies beschadigd zijn.

Voor de conservatie van oude schilderijen is het cruciaal dat de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte waar ze zich bevinden constant is. Door een defect aan de luchtvochtigheidsregelaar zakte de luchtvochtigheid in het reservedepot van het museum tussen 20 november 2008 en 15 januari 2009 echter tot de helft van het toegelaten niveau. Het bedrijf had nochtans de opdracht om dagelijks de luchtvochtigheid in het reservedepot te controleren. De directie van het Museum voor Oude Kunst spreekt van een ernstige fout van Dalkia.

Vooral de schilderijen op hout hebben schade geleden. Zo zijn er opstuwingen in de verflaag vastgesteld en komen er ook splijtingen en barsten voor. Andere schilderijen zijn bedekt onder een witte laag, een reactie door het gebrek aan vocht in de lucht. Omdat werken op hout pas laat reageren op een verandering in het klimaat, werd pas een maand geleden opgemerkt dat er iets niet pluis was met de schilderijen. Het kwaad was toen al geschied.

De vraag rest nu hoeveel van de 842 schilderijen in het depot effectief beschadigd zijn. Dat achterhalen wordt een werk van weken. De gecontroleerde werken worden gesorteerd volgens urgentie van behandeling. De directie van het Museum voor Oude Kunst laat weten dat er geen werken van grote meesters beschadigd raakten. Het gaat vooral om kleinere werken van Vlaamse primitieven uit de 15de, 16de en 17de eeuw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni