Museumzondermuseum schort acties op

© brusselnieuws.be
23/02/2012
De actiegroep Museumzondermuseum (MZM) schort haar acties voor de heropening van het Museum voor Moderne Kunst op. MZM is blij met de aankondiging van minister Paul Magnette (PS) dat de collectie opnieuw zal worden getoond in een nog te renoveren ruimte van het bestaande museum. Maar de groep blijft waakzaam.

Al sinds de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst op 1 februari 2011 protesteert MZM elke eerste woensdag van de maand op de trappen of in de grote aula van het Museum voor Schone Kunsten. De groep hekelt vooral het eigengereide beleid van algemeen directeur Michel Draguet. Draguet wil in het Museum voor Schone Kunsten (KMSKB) ruimte vrijmaken voor een museum van het Fin de Siècle. En daarvoor moest het Museum voor Moderne Kunst wijken.

Een recente aankondiging van federaal minister voor Wetenschapsbeleid Paul Magnette zorgt ervoor dat de groep haar acties opschort. Magnette heeft aangekondigd dat er in het KMSKB toch ruimte wordt vrijgemaakt voor het Museum van Moderne Kunst. Dit zou gebeuren na renovatie, ergens eind 2013.

Gezond verstand
"Dit is de oplossing van het gezond verstand", zeggen de actievoerders. De elfde actie, op 1 februari, was dus voorlopig de laatste. Tijdens die actie overhandigden de actievoerders een petitie met 3.000 handtekeningen aan Draguet en Magnette. Maar MZM "zal erop toezien dat deze beslissing wordt uitgevoerd en dat de hervonden ruimten niet enkel een noodoplossing zijn maar een echt laboratorium worden voor het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst, zoals de directie belooft."

Voorts ligt het project van een nieuw groot museum voor moderne en hedendaagse kunst ligt nog steeds op tafel. Het zou binnen een termijn van tien jaar moeten gerealiseerd zijn. Magnette had het over drie pistes: de groene ruimte rondom het Jubelpark, een reconversiegebied of de Kunstbergsite.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni