Nationaal Orkest in Russische handen

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
01/10/2010
Vanaf juli 2012 dirigeert de Rus Andrey Viktorovich Boreyko (1957) het Nationaal Orkest van België (NOB). Hij volgt Walter Weller op, wiens vijfjarige contract als muziekdirecteur dan eindigt.

Boreyko tekent als muziekdirecteur van het NOB voor vijf jaar, van het seizoen 2012-'13 tot juni 2017. Tot zijn komst naar Brussel blijft de maestro algemeen muziekdirecteur van het Düsseldorfer Symphoniker. Eerder was hij chef-dirigent van het Hamburger Symhoniker en de Jenaer Philharmonie (1998-2003), een periode waarin hij zich profileerde met de uitvoering van muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw en hedendaagse muziek. Drie jaar na elkaar kreeg hij van het Deutscher Musikverleger-Verband de prijs voor de meest vernieuwende programmering. "Zijn streven naar expressief en verfijnd orkestspel en oog voor een originele keuze hebben indruk gemaakt," staat in het NOB-persbericht.

De Rus, die begon te studeren aan het Rimsky-Korsakov Conservatorium in zijn geboortestad Sint-Petersburg (toen Leningrad), is een veelgevraagd gastdirigent bij grote internationale orkesten. Hij stond al voor het Berliner Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, het Concertgebouworkest van Amsterdam, London Symphony Orchestra, het New York én het Los Angeles Philharmonic, maar zijn naam is het sterkst verbonden met het Stuttgart Radio Symphony Orchestra, waarmee hij eigenzinnige cd-opnamen maakte. In België werkte Boreyko al als gastdirigent voor het NOB tijdens negen concerten en drie producties. Bozar neemt hem op in een concertencyclus.

De 71-jarige Walter Weller draait nog twee seizoenen mee bij het NOB. Bij zijn vertrek wordt hij eredirigent; die titel heeft hij al bij het Trondheim Symfoniorkester. De Bank of Scotland gaf een bankbriefje uit met zijn portret als eerbetoon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie