Natuurkleding van Coralie Snyers

An Devroe
© Agenda Magazine
26/06/2006
In Japan bestaat de traditie om bomen in te pakken om ze te beschermen tegen barre kou of insecten. Textielkunstenares Coralie Snyers omzwachtelde op een gelijkaardige manier het vrouwenlichaam met haar kimono's en bijhorende 'verpakkingslinten', de obi's (lange riemen). Patronen en kleuren van kimono's zijn in Japan seizoensgebonden. In de Japanse kunst is de natuur alomtegenwoordig, en in de Japanse natuur is kunst overvloedig aanwezig.

In de tuin van het Museum voor het Kostuum en de Kant kunt u vanaf vandaag het eindejaarsproject 2004-2005 van Coralie Snyers bekijken. Het museum stelt elk jaar werk tentoon van studenten van de afdeling Arts du tissu van de modeschool Haute École Francisco Ferrer van de Stad Brussel.

De ene keer zijn dat werken van een heel afstudeerjaar, de andere keer van een klas, en vanaf vandaag dus alleen het werk van Coralie Snyers, die met haar poëtische interpretatie van natuurkleding de eerste prijs van de school kreeg. Vandaag werkt ze voor een Brussels bedrijf dat onder andere sjaals en kousen fabriceert. Haar afstudeerproject, drie kimono's en bijpassende obi's, is een tactiele belevenis.

De vezelstructuur gaat van ruw - als de schors van een boom - tot zeer verfijnd met bloesems van de pruimenboom. Waar houdt de natuur op en begint de kunst? Verzacht kledij de overgang tussen mens en plantenrijk? Is het waar wat Koos van Zomeren schreef dat wie opgroeit met de natuur tot een diepere belevenis van de beeldende kunst komt? Deze en andere gedachten komen aanwaaien bij het zien van de wiegende natuurkimono's.

:: Natuurkleding, Museum voor het Kostuum en de Kant, Violetstraat 12, Brussel, 02-213.44.50 (rsv. 02-279.43.71)
Open: vanaf 3 oktober : maandag tot vrijdag van 10 tot 12u30 & van 13u30 tot 17u (behalve woensdag)
weekend: van 14 tot 17u

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni