Needcompany van Jan Lauwers verhuist naar Molenbeek

Michaël Bellon
© BRUZZ
14/03/2017

Needcompany, het gezelschap van theatermaker en beeldend kunstenaar Jan Lauwers, verhuist van zijn vertrouwde pand aan de Hooikaai in het centrum van Brussel naar een volledig nieuw ingerichte ruimte in de voormalige sigarettenfabriek Gosset van art deco-architect Adrien Blomme in de Gabrielle Petitstraat in Molenbeek.

Na 23 jaar veranderde de verhuurder van het gebouw in de Hooikaai drastisch de voorwaarden, en tegelijk deed zich in het iconische gebouw in Molenbeek een opportuniteit voor. Eigenaar GOMB/Citydev, stond toe dat Needcompany duizend vierkante meter uitrustte met een dansvloer, ateliers voor de verschillende kunstenaars van Needcompany, bureaus en een stockageruimte. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een financiële ondersteuning van 50.000 euro van VGC-collegelid Pascal Smet, die daarmee ook tegemoet wil komen aan de grote vraag naar artistieke werkruimte in Brussel.

De nieuwe werkplek van Needcompany, inmiddels dertig jaar bezig, krijgt de naam ‘MILL’ - een verwijzing naar Molenbeek, maar ook een eerbetoon aan de eind vorig jaar in alle stilte en vergetelheid gestorven Mil Seghers, die acteerde in verschillende Needcompany-producties.

Jan Lauwers: "De plek heet ook MILL en niet Needcompany, omdat het de ambitie is om dit gebouw open te stellen. Het moet een project worden dat volledig in het teken staat van kunst, maar waar ook de vraag gesteld wordt wat kunst betekent in de maatschappij, en wat het betekent om in Molenbeek te werken. Er zijn er al verschillende organisaties die in Molenbeek actief zijn en we willen onze tijd nemen om te zien wat dat zou kunnen betekenen voor ons. Wij zijn een internationaal gezelschap en kunst is voor ons grenzeloos, maar Molenbeek zal absoluut een invloed hebben op het werk. Ik ben nu al een tekst aan het schrijven voor een grote productie in 2019, en dat stuk speelt zich helemaal in Molenbeek af.”

Verder wil Lauwers ook de hand reiken aan nieuwe generaties. Zo krijgt Kuiperskaai, een collectief van performers, muzikanten, beeldende kunstenaars en schrijvers rond Lisaboa Houbrechts hier een kantoor en repetitieruimte.

De ruimte wordt op 31 maart voor het publiek geopend met een installatie van Lot Lemm en Grace Ellen Barkey, een nieuwe video van Jan Lauwers & Maarten Seghers, en een interventie van de nieuwe kunstenaarsgroep Kuiperskaai. Eerder op dezelfde avond opent Jan Lauwers in Bozar ook zijn tentoonstelling ‘Silent Stories’, die vorig jaar in Shanghai stond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni