Nieuw gebouw voor Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Gillis

Tim Wouters
© Brussel Deze Week
24/01/2009
Oude boeken op nieuwe planken. Voortaan kunnen bibliofielen terecht in de nieuwe bibliotheek in de Emile Feron­straat. Zaterdag bent u daar allen uitgenodigd op de feestelijke opening. Maar verhuizen is steeds een beetje lijden, ook voor de dienst Nederlandstalige Aangelegenheden, want die verhuist mee.

"O nze kinderafdeling is van zeer goede kwaliteit," repliceert bibliothecaris Roland Demailly als we hem vragen wat de troeven zijn van de Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Gillis. "We trachten goed samen te werken met de lagere scholen uit de buurt. Hierdoor krijgen we veel allochtone kinderen over de vloer die zo op een speelse manier in contact komen met de Nederlandse taal. Daarnaast gaat een groot deel van ons budget naar kunstboeken. Met de vele kunstinstellingen in de gemeente willen we ook daar op inspelen."

Sinds kort kunnen mensen met een BruNO-kaart (BruNO staat voor Brussels Netwerk Openbare bibliotheken) ook terecht in Sint-Gillis. "We voelen dat dat veel extra mensen aantrekt. Het grote voordeel is dat je met één kaart in steeds meer Nederlandstalige bibliotheken kunt uitlenen. Bij ons zijn inschrijven en uitlenen van boeken bovendien volledig gratis, wat ons nog een extra voordeel biedt." Het merendeel van de gemeenten zijn wel vragende partij om de voorwaarden van de BruNO-kaart gelijk te trekken, om niemand onrechtmatig voordeel - of nadeel - te laten ondervinden van de kaart.

Opening
De cultuurbeleidscoördinator van Sint-Gillis, Sarah Verhees, is heel enthousiast: "De opening zal een groot feest worden met veel muziek. De nieuwjaarsreceptie van De Pianofabriek wordt voor de gelegenheid in het nieuwe gebouw gehouden en verschillende ministers zullen erop aanwezig zijn."

Vroeger was de bibliotheek ondergebracht in de gebouwen van De Pianofabriek, vandaar de nog steeds nauwe banden.

"De cultuurdienst organiseert op Gedichtendag (29 januari, TW) een poëziewandeling door Sint-Gillis, en de Franstalige bibliotheek, De Pianofabriek en de Nederlandstalige bieb nemen hieraan deel. Op die dag om 12 uur leest Jean Engelen, de voorzitter van De Pianofabriek, Brusselse poëzie voor in het nieuwe gebouw aan de Emile Feronstraat."

Verhees vindt niet dat de bibliotheek beter centraal in de gemeente, bijvoorbeeld in de gebouwen van De Pianofabriek, ingeplant werd. "Op deze locatie heeft de bieb de kans om het vlaggenschip van laag-Sint-Gillis te worden. Het is goed gelegen in de buurt van een lagere school en het Culturenhuis in de Belgradostraat."

Wat dan met die andere Nederlandstalige bibliotheek, die van Vorst, die zich amper negenhonderd meter verderop bevindt? "We gaan proberen goed samen te werken en zeker niet in elkaars vaarwater te zitten. Vorst legt andere accenten dan wij. Zij specialiseren zich meer in de verschillende media, terwijl onze investeringen daarin minimaal zijn. U moet ons niet als concurrenten zien, wij zijn complementair. Schrijft u ook maar dat de nieuwe bibliotheek van Vorst op 31 januari feestelijk opengaat." (Meer info daarover op www.blib.be, red.)

Voor Willem Stevens, SP.A-gemeenteraadslid in Sint-Gillis en toekomstig schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden (hij vervangt Maddy Novalet in september), was het beter geweest als de bibliotheek in of naast De Pianofabriek gebleven was. "Dan zou de zichtbaarheid groter zijn geweest. Nu zal er zeer goed gecommuniceerd moeten worden, zodat iedereen de weg vindt naar het nieuwe gebouw." Nog een kritische noot van Stevens: "De architect heeft te weinig rekening gehouden met de kindvriendelijkheid van het gebouw. Een bibliotheek die zich sterk maakt om zijn kinderboeken, maar die geen kindertoilet heeft? Dat zou in de toekomst toch aangepast moeten worden."

De dienst Nederlandstalige Aangelegenheden verhuist mee naar de eerste verdieping van het nieuwe bibliotheekgebouw. De extra parkeermeters in Sint-Gillis brengen extra manschappen met zich mee, en die zullen in het huidige bureau van de dienst ondergebracht worden. Maddy Novalet, huidig schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden (Open VLD), over de al dan niet symbolische waarde van deze gebeurtenis: "De nieuwe locatie is mooi, en praktisch gezien gaan we erop vooruit. Er zijn wel meer culturele diensten die 'gedecentraliseerd' worden, er hoeft heus niets achter gezocht te worden."

:: Het volledige programma van de feestelijke opening vindt u op depianofabriek.vgc.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni