Nieuw jazzcircuit in Schaarbeek

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
01/10/2008
We meldden het al: het jazzleven in Brussel bruist volop. Het nieuwste initiatief komt uit Schaarbeek. Onder de noemer JazzNow werd een circuit uitgestippeld met vier concerten per maand, en dat het hele seizoen lang.

Georges Verzin, de Schaarbeekse schepen van Franstalige Cultuur en Onderwijs (MR), kwam tijdens de persconferentie heel enthousiast uit de hoek. "We proberen JazzNow al te lanceren sinds 2001, maar om allerlei redenen lukte het niet. Dit seizoen kunnen we dus eindelijk van start gaan. We kiezen elke maand een thema. In oktober is dat zang, november wordt de New Orleans-maand en in december staat free jazz centraal. Voor de rest van het seizoen hebben we dan nog gipsy (januari), lokaal jazztalent (februari), bebop (maart), blues (april) en world jazz (mei). Op die manier willen we de rijkdom van het genre aantonen. Daarbij vinden we het belangrijk dat gevestigde waarden gekoppeld worden aan nieuw talent."

Toplocaties
Origineel aan het hele concept van JazzNow is dat er vier verschillende en vooral unieke locaties bij betrokken zijn. Drie daarvan liggen in Schaarbeek: L'Os à Moelle (Emile Maxlaan 153, www.osamoelle.be), de kunstenschool SaSaSa (Maurice Maeterlincklaan 2, www.sasasa.be) en het restaurant Le Max (Emile Maxlaan 87, www.lemax.be). De vierde is JazzStation, in buurgemeente Sint-Joost-ten-Node.

Op elke plaats is er maandelijks een optreden. Dat betekent dus 32 concerten verspreid over het hele seizoen. Schepen Verzin: "Natuurlijk willen we in eerste instantie de jazzliefhebber in de watten leggen, maar het is de bedoeling om ook een ander publiek aan te trekken en het te laten kennismaken met deze muziek. Vandaar de keuze van de toch wel speciale locaties met allemaal een historische achtergrond. Zo kunnen we meteen bepaalde wijken weer wat leven inblazen en iedereen er attent op maken dat er in Schaarbeek naast de Botanique en de Hallen ook nog andere toffe plekken zijn om naar muziek te luisteren."

Cabaret en restaurant
Buiten een kleine kring van regelmatige bezoekers kent haast niemand de drie locaties in Schaarbeek. L'Os à Moelle is een van de oudste nog actieve cabaretclubs in Brussel. Ze werd opgericht in 1960. Hier maak je echt een reis in de tijd.

Al even origineel is Le Max of, vollediger, Le Caveau du Max. Dit restaurant is volledig onderwelfd. Al jaren hebben hier maandelijks jazzconcerten plaats voor een kleine kring van connaisseurs. Er is ook de mogelijkheid om te genieten van een buffet voor je afzakt naar de jazzkelder.

De kunstenschool SaSaSa is gevestigd in een prachtig art-decogebouw. Wie hier binnentreedt, belandt in een andere wereld. SaSaSa staat voor savoirs-saveurs-sagesse. Het gaat om een privéschool waar les gegeven wordt in de meest uiteenlopende disciplines. Je kunt er zowel kooklessen volgen als zang, dans en plastische kunsten. Tijdens de vakanties organiseren ze er ook kinderstages. Bij deze jazz-cyclus is er ook kinderopvang. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te brunchen (de concerten beginnen om 11 uur).

De laatste locatie in de rij is JazzStation, dat ondertussen zijn vierde seizoen draait en uitgegroeid is tot een vaste pleisterplek van jazzliefhebbers.

Toots en Josaphat
Het is de bedoeling om volgend seizoen verder te gaan. Schepen Verzin rondt af: "Eind juni maken we een evaluatie. We hopen dat er nog een paar extra partners bij komen, en die hoeven zeker niet exclusief uit Schaarbeek of Sint-Joost te zijn. Zo denk ik aan Espace Toots in Evere, waarmee we sowieso al een goede verstandhouding hebben. Maar we willen nu ook weer niet te groot worden. Het mag geen complexe en logge structuur worden, want de convivia­lité moet blijven. Ik kan hier nog aan toevoegen dat we ook al met het idee spelen van een soort minifestival in het Josaphatpark. Zodra de restauratie er daar opzit, is het park de ideale locatie voor een groots zomerevenement in het teken van de jazz. Ik besef wel dat dit misschien wat voorbarig is, maar zonder dromen kom je ook niet tot concrete realisaties."

:: JazzNow
wanneer: vanaf 5 oktober het hele jaar door
waar: L'Os à Moelle, SaSaSa, Le Max (Schaarbeek) en JazzStation (Sint-Joost)

info en reservaties: 02-240.34.99

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni