Nog meer vandalisme aan kunstwerken Agorafolly

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
29/11/2007
Het kunstenaarsparcours Agorafolly van Europalia Europa heeft al klappen gekregen: dat meldden we al toen we over het straatvandalisme van de jongste weken berichtten. Nu sneuvelde een arm van het standbeeld op het Rouppeplein. De Stad blijft niet bij de pakken zitten.

Op het Rouppeplein staat het witmarmeren zinnebeeld van de Stad Brussel, omringd door een gietijzeren fontein die enkele jaren geleden gerestaureerd werd voor pakweg 600.000 euro (restauratie kelderverdieping en waterpompinstallaties inbegrepen, en transport van heel de gietijzeren constructie naar Spanje). Het monument is de eerste hoofdstedelijke fontein 'met gebruikswater' die na de onafhankelijkheid van België werd opgericht (1849-1850). Op het plein had voordien de mooiste fontein van Brussel gestaan: de Fontein der Saters (gesloopt in 1847).

Al in 1838 keurde een commissie het project goed van dit erestandbeeld voor de overleden burgemeester Nicolas Jean Rouppe. Het duurde tot 1847 om 24.000 frank (nu ongeveer 100.000 euro) vrij te maken voor de gietijzeren fonteinschaal. De vrouwelijke sculptuur die centraal in de waterkom de Stad Brussel zou uitbeelden, werd toegewezen aan beeldhouwer Charles Auguste Fraikin. Hij kroonde - wie weet waarom? - het beeld voor de liberaal Rouppe met een diadeem in de vorm van de Sint-Goedelekathedraal.

Een doek dat om de arm met lauwerkrans werd gehangen, in het kader van het kunstproject Agorafolly, werd als schommel gebruikt door vandalen, waardoor de voorarm afbrak. De Stad Brussel heeft nu enkele restaurateurs gevraagd een prijsofferte in te dienen. In 2008 overhandigt Europalia Internationaal een petitie aan de Stad Brussel over de veiligheid van kunst in de openbare ruimte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni