Noisemonsters in de bunker

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
21/06/2006
Het vanuit Gent opererende platform voor nieuwe muziek (K-RAA-K)3 organiseert donderdag en vrijdag andermaal twee avontuurlijke rockavonden in Brussel. Onder de noemer Fireflies Festival treedt een tiental onvoorspelbare bands en artiesten aan in De Bunker, een voor velen onbekend zaaltje nabij het Noordstation.

(K-RAA-K)3
Sinds 1997 werpt (K-RAA-K)3 zich op als platform voor nieuwe en hedendaagse muziek. Hoewel hun waaier stilistisch erg breed oogt - zowel elektronica, improvisatie, rock en pop vallen bijvoorbeeld binnen het bestek - tekent zich in al de betrachtingen van het Gentse huis een hang naar experiment af.

(K-RAA-K)3 is op diverse terreinen actief en het meest zichtbaar zijn ongetwijfeld hun releases. Door de jaren verscheen op het gelijknamige label werk van Vlaamse experimentele popartiesten en -bands zoals Köhn, De Portables en Ovil Bianca. Niet zelden braken deze mannen ook op internationale schaal door en/of maakten ze de overstap naar andere artistieke disciplines zoals film, performance of het theater.
Essentieel voor het welslagen van de operaties van het Gentse platform is de ondersteuning van artiesten over de gehele lijn: van het repetitiehok tot het optreden; van het inblikken van een plaat tot het administratieve werk er rond, met in het bijzonder de distributie er van.

(K-RAA-K)3 is eveneens actief als concertorganisator. Daarbij zoekt de organisatie naar spreiding in het Vlaamse landschap. In Gent, Brussel, Brugge, Antwerpen, Leuven, enzovoort vinden regelmatig evenementen plaats. Vaak treden de geprogrammeerde acts voor de eerste maal in het land aan. Jaarlijks organiseert het platform zo een twintigtal concertavonden en drie festivals die artiesten voordragen die in het reguliere circuit van concertzalen, clubs en kunstencentra over het hoofd worden gezien.

Het populairst en wellicht het bekendst is het (K-RAA-K)3-festival in Hasselt, een jaarlijks treffen waar nieuwe Belgische en internationale groepen zich voorstellen en waar ondergrondse legendes het mooie weer maken. Het marathonfestival is elk jaar lang op voorhand uitverkocht, goed voor zo een 450 toeschouwers. In Brussel is (K-RAA-K)3 niet aan zijn proefstuk toe. Zo vinden jaarlijks een zestal concerten in de hoofdstad plaats, meestal in Recyclart.
Sinds een drietal jaren programmeert (K-RAA-K)3 ook concerten in De Bunker, waarmee een oude cinemazaal heropleeft.

Bunker
Hoewel voor de meeste Brusselaars De Bunker in de Plantenstraat wellicht geen belletje doet rinkelen, is deze concertsite tot ver in het buitenland bekend. Wie er op 'Brussel+Bunker' surft, komt bijvoorbeeld uit bij Nederlands-, Engels- en Franstalige, maar ook bij Italiaanse en Spaanse tot zelfs bij Japanse websites uit die de concerten in de Plantenstraat aankondigen. Tientallen punkgroepen, new wavers, improvisatiecombo's, electromuzikanten, weird folkheads, freejazzers en bizarre noise-groepen blijken er geconcerteerd te hebben.
Maar wat is deze Bunker nu precies? Vanaf de straatkant gezien heeft de plek niets abnormaals: het zaaltje dat zich amper op honderd meter van de achteruitgang van het Noordstation bevindt, zit verscholen achter een keurige, ietwat afgebladderde gevel van een uit de kluiten gewassen rijhuis. Binnenin is het echter andere koek.

Tot voor enkele jaren was de Bunker een cinemazaaltje: enkele rijen stoeltjes herinneren nog aan die tijd. Voor de rest verkeert het gebouw in een toestand die je lamentabel zou kunnen noemen, maar die voor dit soort ondergrondse ontmoetingen het buitengewoon prima doet.

:: Fireflies Festival, 29 en 30 juni 2006, 19u30, De bunker, Plantenstraat 66A, 1210 St-Joost-ten-Node
Tickets: 1 dag: 5-6 euro - 2 dagen: 8 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni