Opnieuw deel Wittockiana geveild

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
06/10/2005
De Bibliotheca Wittockiana is het privémuseum van bibliofiel Michel Wittock, een voormalige textielbaron. Zijn verzameling is een waar eerbetoon aan het boek als kunstvoorwerp - de nadruk ligt hier niet in de eerste plaats op de informatieve of literaire waarde van een werk, de vlag is even belangrijk als de lading. Hier staan de kunst van het boekbinden, het illustreren, de goudgestempelde unieke exemplaren centraal.

Op 7 oktober gaat opnieuw een deel van de collectie onder de hamer bij veilinghuis Christie's; in Parijs worden er Italiaanse en Franse boekbanden uit de renaissance geveild. Annie de Coster, conservatrice van de Bibliotheca Wittockiana, licht toe: "De collecties uit het Empire en Directoire zijn daarbij niet betrokken, ook de reeksen spirituele werken en de verzamelingen uit de achttiende en de negentiende eeuw blijven definitief en volledig buiten de verkoop. Het is een zeer moeilijke beslissing geweest voor Michel Wittock; het is werkelijk met pijn in het hart dat hij afscheid neemt van een deel van de verzameling. Hij kent zijn collectie door en door en heeft die op geen enkel moment van zijn leven als een statussymbool beschouwd. Hij droeg op zijn 65ste de fakkel over aan zijn jongste zoon Charlie en woont nu in Italië, maar dat wil niet zeggen dat hij 'eieren voor zijn geld heeft gekozen'."

De conservatrice vervolgt: "Volgens mij is het zelfs toe te juichen dat een gepassioneerde verzamelaar zijn collectie op lange termijn in veiligheid wil stellen. Met de verkoopsopbrengsten van de veilingen worden via een fonds zowel het onderhoud aan het gebouw - een beschermd pand uit 1983 van architect Emmanuel de Callataÿ - als de verdere uitbouw van de bestaande collecties gewaarborgd. Wij moeten die veilingen dan ook positief interpreteren. Heel wat waardevolle exemplaren die onder de hamer kwamen, hebben niet onmiddellijk een koper gevonden. Die verloren gewaande zonen zien wij hier dan weer opduiken en dan is Michel Wittock de eerste om zich over die terugkomst te verheugen."

Hedendaags
Dit wordt dan meteen de laatste veiling; naar verluidt zou zoon Wittock in de toekomst andere accenten leggen dan zijn vader, zonder echter het schip radicaal een andere richting uit te sturen.

De Coster legt die kleine koerswijziging uit: "In de toekomst zal het boek wat meer in zijn algemeenheid behandeld worden en niet meer als louter boekband en er zal ook meer aandacht gaan naar hedendaagse creaties. Maar wij zullen omzichtig te werk gaan. Wij hebben een zeer trouw publiek dat hier zijn gading en zelfs een beetje geluk vindt."

Ook het huidige, vrij strakke activiteitenritme wordt aangehouden: diverse cursussen en tentoonstellingen. En in het kader van Europalia Rusland worden er van 16 oktober tot 10 januari boekwerken van de Russische avant-garde geëxposeerd.

:: Bibliotheca Wittockiana, Bemelstraat 21, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, 02-770.53.33

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni