© Eclipse_Sabrina via Twitter | Voor zijn film 'The Shape of Water' kreeg del Toro (tweede van links) twee Oscars. Een beeldje voor 'Beste Regie', en nog een exemplaar voor 'Beste Film'.

Oscarwinnaar del Toro verovert harten op BIFFF

© Belga - BRUZZ
12/04/2018

Bijna 2.000 fans woonden op het filmfestival BIFFF 'de masterclass' van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro bij. Zij reageerden laaiend enthousiast op de komst van de tweevoudige Oscarwinnaar. "Het is fantastisch om zo een filmgigant van dichtbij te mogen meemaken", vertelt een bezoeker.

Zaal 1 van kunstencentrum Bozar zat woensdagavond afgeladen voor de komst van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro. Ter gelegenheid van het BIFFF-festival (Brussels International Fantastic Film Festival, red.) kwam die 'een masterclass' geven voor bijna 2.000 fans.

'Orde van de Raaf'

Zoals de traditie het wil, werd zijn lezing ingeleid door een zelf gezongen lied. Het publiek klapte gezwind mee, waarna de tweevoudige Oscarwinnaar door een paar monsters werd opgenomen in de 'Orde van de Raaf'. Del Toro mocht ook eindelijk zijn 'Zilveren Raaf' in ontvangst nemen die hij vijftien jaar geleden won voor zijn debuutfilm 'Chronos'. En dat deed hem zichtbaar deugd.

"Acht jaar geleden schreef ik naar de organisatie met de vraag of ik een nieuwe trofee ter vervanging mocht hebben. Ze zeiden me langs te komen, maar elk jaar was ik bezig met een productie. In oktober heb ik toegezegd om eindelijk te komen want ik wou die trofee echt hebben. Het is bijna symbolisch", zei hij aan VRT NWS.

'Shape of Water was moeilijk om maken'

Terug naar het heden dan. Dit jaar viel zijn film 'The Shape of Water' in de prijzen op de Oscars. Del Toro ging er aan de haal met de beeldjes voor 'Beste Regie' en 'Beste Film'. De opbouw van dat verhaal liep allesbehalve vanzelf.

"Het was een moeilijke film om te maken, moeilijk om op te nemen en moeilijk om te financieren. Hij had succes op het Filmfestival van Venetië, maar je weet niet of dat het begin of het einde is. Toen het publiek een band met de film begon op te bouwen, wist ik dat het goed zat."

Het respect van de aanwezigen voor del Toro is immens. "Het is fantastisch om zo een filmgigant van dichtbij te mogen meemaken", vertelt een bezoeker. "Visueel is hij een van de grootste artiesten die er zijn", treedt de Zwitserse cineast Olivier Beguin hem bij.

'Bevestiging van mijn sensatie'

Ook zijn redevoering viel bij praktisch iedereen in de smaak. "Met wat hij ons vandaag verteld heeft, begrijpen we wie hij echt is", merkt de Belgische regisseur en collega Joël Vanhoebrouck op. "Hij is iemand die de grenzen van het grafische universum verlegd, wat het allemaal nog interessanter maakt."

"Het is ook bijzonder om te zien hoe hij omgaat met emoties in zijn films. Altijd krijg je een perfecte mix, waarbij er zowel kan worden gelachen als gehuild. Om dat te bereiken moet je hard werken en dat is precies wat hij doet. Del Toro is een voorbeeld voor iedereen."

Oordeel hieronder zelf over het zangtalent van del Toro:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Film, Guillermo del Toro, BIFF

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie