Oude beroepen: Een melkmeisje uit de duizend

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
29/09/2011
Op Het melkmeisje van Johannes Vermeer lijkt deze prentbriefkaart uit 1906 geenszins. Toch hebben deze dames evenveel, zoniet meer recht op de titel dan de bevallige jonkvrouw van Vermeer, een dienstmeid die melk inschenkt.

Melkmeisjes, de vrouw, dochter of dienstmeid van een veeboer, trokken met melk naar de stad. Ze droegen de kannen op haar schouder, aan een juk of op een hondenkar. Dat er een politieagent op de foto staat, is niet vreemd. Melkmeisjes hadden de kwalijke reputatie de melk aan te lengen met water en werden dan ook vaak gecontroleerd.

Melkmeisjes waren er tot in de jaren 1930, toen er afdoende methodes werden ontwikkeld om melk te steriliseren en te bewaren. Van toen af gingen melkerijen melk ophalen op de boerderijen.

Het melkmeisje staat symbool voor het idyllische platteland, ook in onze buurlanden, waar ze in het Frans 'laitière flamande' en in het Engels 'Flemish milkmaid' worden genoemd. Er zijn vele duizenden prentbriefkaarten gemaakt van melkmeisjes. Ook dames uit de gegoede burgerij verkleedden zich graag als melkmeisje.

-------------
De Dexia-collectie is enkel toegankelijk na afspraak. Paleis der Academiën, Hertogstraat 1, Brussel. 02/550.22.12.

Met dank aan Dexia en Academie Royale de Belgique

Prentkaarten uit de Dexia-collectie

Brussel Deze Week presenteerde wekelijks een prentbriefkaart met oude (soms verdwenen) beroepen. De prentkaarten zijn allen afkomstig uit de Dexia-collectie. Meer hierover leest u in "Dexia-collectie: De tijd van toen in prentbriefkaarten"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Prentkaarten uit de Dexia-collectie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni