Parcours d'Artistes: Welkom in de kunstenaarsgemeente

Judith Lachterman
© Brussel Deze Week
08/05/2008
Dit jaar viert het Parcours d'Artistes van Sint-Gillis niet alleen zijn elfde editie, maar ook zijn twintigjarige bestaan: de ideale gelegenheid om drie weekends lang een rist opvallende kunstenaars uit de vorige edities sinds 1988 opnieuw bij elkaar te brengen. Zo'n 170 ateliers zetten hun deuren wijd open en verzamelen het werk van meer dan driehonderd artiesten!

Het begon in 1988, toen de vzw Les Rencontres Saint-Gilloises het allereerste Parcours d'Artistes op poten zette. De bedoeling was om het grote publiek te laten kennismaken met hedendaagse kunstenaars door bezoekers simpelweg binnen te laten op de plek waar de creatie plaatsvindt: het atelier van de kunstenaar. Sint-Gillis is altijd al een uitgelezen plek geweest voor dit soort evenementen: het zit er tjokvol artiesten, in de gemeente zijn verschillende galeries gevestigd en de kunstscholen tellen een flink aantal studenten in de plastische kunsten.

Al sinds het ontstaan van het project slaat het Parcours d'Artistes een brug tussen kunstenaars en publiek. Vooral talent dat nog niet erg veel bekendheid geniet, kan er worden ontdekt. De formule bleek steevast een groot succes: in 1988 bracht het evenement 10.000 bezoekers op de been die ongeveer negentig plekken ontdekten; in 2006 was de tiende editie van het Parcours d'Artistes goed voor 155 ateliers, 450 kunstenaars, allerelei optredens en randactiviteiten, en ruim 25.000 bezoekers.

Ook dit jaar is een veelvoud aan disciplines aanwezig, en dat is wat het evenement zo succesvol maakt. Zijn van de partij: beeldhouwen, keramiek, tekenen, schilderen, aquarelleren, illustratiekunst, graveren, kalligrafie, fotografie, collages, installaties, videokunst, enzovoort. Daarnaast komen ook minder bekende disciplines aan bod, zoals boetseren, mozaïekkunst, computeranimatie, fotomontage, lino­leumdruk, lithografie, borduurwerkkunst en scenografie.
En bij een jubileum hoort natuurlijk ook een tentoonstelling: tijdens deze editie valt de expo 20 jaar te bewonderen in het Stadhuis, het Volkshuis en het Huis van de Culturen. In het schitterende Pelgrimshuis aan de Parmastraat loopt een project van Jean-Claude Mouton, fotograaf-kunstenaar en 'stempelaar'. Een tentoonstelling bevat zijn foto's van Sint-Gillis, omgevormd tot stempels. Bezoekers komen die stempels ook tegen in de verschillende ateliers en kunnen ze afdrukken op hun catalogus, om er zo een uniek exemplaar van te maken.

Hartverwarmers
Het programma gaat van start met een grote openingsavond op vrijdag 9 mei. Vanaf 18.30 uur kunt u terecht in het Volkshuis aan het Sint-Gillisvoorplein, gevolgd door een nocturne tot middernacht in meer dan honderd ateliers.

Die ateliers vormen het basistraject van het Parcours: u kunt er kennismaken met meer dan driehonderd kunstenaars en circa 170 werkplaatsen verkennen.

Net als tijdens de vijf vorige edities kan het publiek met 'Hartverwarmers' concreet zijn voorkeur uiten, door te stemmen voor een kunstenaar die bijzonder in de smaak valt. De 'Hartverwarmers' symboliseren de speciale band die tijdens het Parcours ontstaat tussen de artiesten en het publiek.

Bij de 'Animacties' hoort een nog concretere aanpak: door middel van optredens in etalages, gevelinstallaties, performances (op afspraak) en 'positieve bezettingen' van openbare ruimten ontstaat een soort van dialoog tussen het Parcours d'Artistes en de stad, zeg maar, met name in de Academie voor Schone Kunsten, het Pierre Pauluspark en Espace Catastrophe aan de IJskelderstraat.

Het loont de moeite het programma goed uit te pluizen, want echt: het Parcours d'Artistes biedt voor elk wat wils.

:: Parcours d'Artistes van Sint-Gillis, op 10-11, 17-18 en 24-25 mei, van 14 tot 19 uur. Kit Parcours (sleutelhanger en catalogus) voor 7 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni