P.A.R.T.S. : Studenten op de dansvloer

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
03/06/2006
Zelf hebben we ooit ons eindwerk met een mooi gemarmerd kaftje laten binden op een viertal exemplaren. Maar er zijn er ook die met hun proeve van vakmanschap in theaters terechtkomen in plaats van in een drukke fotokopieerzaak.

Dit jaar studeren zestien dansers en choreografen af van de dansschool P.A.R.T.S. in Vorst. Het gaat om de zesde generatie jonge mensen uit de hele wereld die haar stiel geleerd heeft in de school die tien jaar geleden werd opgericht door het dansgezelschap Rosas en De Munt. Of ze allemaal hun diploma verdienen kunt u zelf gaan beoordelen.

Traditiegetrouw sluiten de studenten hun opleiding af met een voorstellingenreeks van de producties die ze tijdens de laatste twee jaren van hun opleiding maakten. Dit keer gaat het om 25 verschillende stukken die 10 tot 40 minuten duren. De gevestigde choreograaf David Hernandez maakte een creatie voor vijf P.A.R.T.S.-dansers (Relay) en docent Lance Gries bewerkte Trisha Browns choreografie Lateral pass voor een groep van zeven, maar de 23 andere stukken zijn allemaal eigen creaties. Elke avond worden er vier à vijf getoond. Dit jaar trekken de studenten langs tien theaters en festivals in zes landen. In Brussel tonen de Beursschouwburg (6 & 7, 9 & 10 en 27 juni) en de Kaaitheaterstudio's (20 & 21, 23 & 24 juni) vijf verschillende programma's. Tijdens de laatste avond in de Beursschouwburg zijn vier creaties te zien die P.A.R.T.S.-studenten maakten in samenwerking met muzikanten van het Conservatorium van Brussel onder leiding van componist Kris Defoort en choreograaf Salva Sanchis.

Grote vijver
Het artistiek en pedagogisch curriculum van P.A.R.T.S. omvat een tweejaarlijkse Training- en een tweejaarlijkse Research-cyclus. In hun vierde jaar werken de studenten acht tot twaalf weken aan de afstudeerprojecten. Binnenkort verschijnt over tien jaar P.A.R.T.S. een boek van de hand van Steven De Belder. Ondertussen staat er ook in Courant #77, het informatieblad van het Vlaams Theaterinstituut (VTi), een en ander over de opleiding te lezen. Courant brengt een heel dossier over hedendaagse dans in Vlaanderen. Uit de VTi-jaarboeken die informatie bevatten over de professionele podiumproducties waarbij Vlaamse gesubsidieerde organisaties betrokken zijn geweest, werden enkele opmerkelijke statistieken gedistilleerd.

Tussen 2000 en 2005 waren er 807 van dergelijke producties (161 per seizoen). Daar werkten in totaal 2.262 mensen aan mee. Zowel wat het aantal kunstenaars als wat het aantal producenten betreft, is Brussel veruit het best vertegenwoordigd. En de producties waar geen Vlaamse subsidies aan te pas komen maar die door de Franse gemeenschap worden ondersteund zijn daar niet eens bijgeteld. Dat P.A.R.T.S. voor een groot deel bijdraagt aan die mooie cijfers staat vast. In een bijhorend interview maakt Theo van Rompay, de adjunct-directeur van de school, overigens duidelijk dat zijn school ongeveer evenveel (meer bekende) choreografen als (eerder anonieme) dansers aflevert.

Brussel dansstad
Van Rompay moet wel vaststellen dat nog geen enkele van de ex-P.A.R.T.S.-studenten op structurele subsidies kan rekenen. Volgens hem mist de overheid een historische kans om met de kwaliteit die aanwezig is van Brussel ook echt de hoofdstad van de hedendaagse dans te maken: "In het buitenland staat dat feit al lang niet meer ter discussie. In de jaren 1980 wilde elke jonge danser naar New York. Ga vandaag aan jonge dansers in New York vragen waar zij naartoe willen. Wellicht zal de helft voor Brussel kiezen." Bij de audities voor het volgende academiejaar kon P.A.R.T.S. voor de dertig beschikbare plaatsen trouwens een selectie maken uit een groep van achthonderd internationale kandidaten.

:: P.A.R.T.S. Graduation Tour. Twee locaties
* Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20, 1000 Brussel - 02-550.03.50 - tickets@beursschouwburg.be
data: 6, 7, 9, 10 en 27 juni om 20.00 uur
tickets: 5 / 10 euro
* Kaaitheaterstudio's, Onze-Lieve-Vrouw Van Vaakstraat 81, 1000 Brussel - 02-201.59.59
data: 20, 21, 23 en 24 juni om 20.30 uur
tickets: 5 / 10 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni