Het Pathé Palace op de Anspachlaan wordt weer een cinemacomplex. Het gebouw staat al een tijd leeg, na het vertrek van het Théâtre National. Eind 2008 worden er weer films vertoond, dankzij de inzet van onder andere de filmmakers Dardenne, de Franse gemeenschap en distributeur Cinéart.

De Vlaamse en Franse gemeenschap wilden beiden het gebouw aankopen na het faillissement van Kladaradatsch in 2001. Uiteindelijk ging het gebouw naar de Franse gemeenschap tot zeer groot ongenoegen van Vlaams minister Anciaux.

Maar nu is er dus een nieuwe bestemming voor het mooie gebouw. De cinema zal uitgebaat worden door de vzw Le Palace. Dat is een project van de VZW Zenap, waar ondermeer de filmmakers Dardenne deel van uitmaken, de Franse gemeenschap en distributeur Cinéart. De betere films moet er een plaats krijgen.

De Franse gemeenschap maakte van de filmzaal een theater. het gebouw moet nu dus opnieuw verbouwd worden naar een cinemacomplex. Al die renovaties samen kostten de Franse gemeenschap 9,5 miljoen euro. Het complex op zich zou wel financieel rendabel moeten zijn. De uitbaters rekenen er op om 15 procent van het Brusselse bioscooppubliek, of zo'n 650.000 bezoekers aan te trekken. Er komen ook schoolvoorstellingen en er zullen evenementen worden georganiseerd.

Ook aan het Sint-Goriksplein zal een ingang naar Le Palace komen. Als de werken snel kunnen beginnen, kunnen die eind 2008 opengezet worden. Er is een begroting van 2,5 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni