Pedalurgie - Alibi Collectief: Peddelen op kanaal

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
10/06/2006
Pat Van Hemelrijck, de Panamarenko van de Trage Waters, ging voor de voorstelling Pedalurgie in zee (vergeeft u ons de woordspeling) met artiesten die 'iets' hebben met het kanaal. Een pedalo, aangedreven door vier hometrainers, werd het theatertje van Van Hemelrijck en zijn Alibi Collectief.

Ervan dromen om met de fiets de Mont Ventoux te beklimmen, maar ondertussen gezellig rondstruinen langs het kanaal, waar het altijd lekker vlak is. Fantaseren over de wereldzeeën, en in de tussentijd een wandelingetje maken rond de vijver van pastoor zaliger. In gedachten verre reizen maken, maar eigenlijk zitten luieren aan een of andere plas. Het is een beetje de leefwereld van Pat Van Hemelrijck en zijn geestgenoten met wie hij de producties van het Alibi Collectief maakt. In het echte leven is Van Hemelrijck een man van weinig woorden, op de 'werkvloer' - of dat nu het eigen theatertje in de Vooruitgangsstraat is of een gelegenheidslocatie - komt het kind in hem boven en is hij de bricoleur die zijn dromen bijeenknutselt door middel van figurentheater of, vaak heel ingenieuze, videomanipulatie. Naar verluidt betitelt hij zichzelf naar aanleiding van deze productie als 'De Panamarenko van de Trage Waters'.

Little Jimmy
Voor Pedalurgie, dat in september vorig jaar in première ging, waren Van Hemelrijcks trawanten muzikant en acteur Koen Van Roy, zanger en gitarist Little Jimmy, de muzikanten Bert Bernaerts en John Birdsong, en schrijver Elvis Peeters. De plaats waar de première plaatsvond, verraadt al iets van hun 'kop in de wolken maar voeten dicht bij huis'-mentaliteit: de Verbrande Brug in Grimbergen, over het kanaal Brussel-Willebroek. Het is trouwens bij die beruchte brug, in de Cercle Royal de Voile, dat het idee voor de productie vorm kreeg. Little Jimmy, een van de pedalurgisten, is er de uitbater van, maar hij is bovenal, 'een levende blueslegende van de Lage en Natte Landen.' Jimmy woont op een boot vlakbij de club en schuimt op zijn zestigste nog steeds de bluesclubs af.

Zot van de Zenne
De Pedalurgie is een grote waterfiets die wordt aangedreven door vier hometrainers. De Pedalurgie is het theatertje van waarop de Alibisten hun verhalen vertellen, hun zeemansliederen zingen, musiceren en objecten tot leven brengen. Het publiek, dat kan toekijken vanaf de oever, krijgt eerst een welkomstwoord van cyclotoerist Pat Van Hemelrijck, en daarna hoort het fragmenten van een man die met zijn boot van wal wil steken. Hij drinkt, oefent het zwemmen, ontmoet fietsers die over het jaagpad razen en een lekke band krijgen.

Na het proefdraaien - onder meer tijdens het Zot van de Zenne-evenement - en na de première in september van vorig jaar, werd ook een indoor-versie van Pedalurgie gemaakt, waarbij het accent in de eerste plaats op de muziek ligt. Op 9, 10 en 11 juni zal de voorstelling van start gaan op het water aan de Akenkaai, waarna de bemanning van de Pedalurgie het publiek vervolgens zal leiden naar het ruim van het binnenschip Eliane. Dat het desnoods nog een beetje droger en dichter in de stad kan, bewijst het Alibi Collectief op 11 juli, want dan wordt er op uitnodiging van De Markten gespeeld op de Vismarkt, in het bassin aldaar. Geheel in overeenstemming met de filosofie van de pedalurgisten die dromen van de wereldzeeën maar zo ver niet geraken en dus langs het kanaal fietsen om hun buikje er af te krijgen, wordt bij slecht weer uitgeweken naar De Markten.

:: Pedalurgie - Alibi Collectief. Verschillende locaties
* AAK, Akenkaai, 1000 Brussel - Alibi Collectief: 02-204.09.77 - alibi.collectief@chello.be
* Bassin Vismarkt (11 juli) - Onthaal en Promotie Brussel (gratis)
data: 9 en 10 juni om 20.30 uur - 11 juni om 15.00 uur en 11 juli om 17.30 uur
tickets: 7,5 / 10 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni