Picqué: 'Brussels Gewest kan Wiels niet helpen'

© tvbrussel
14/01/2010
De Brusselse en federale regeringen hebben nog geen oplossing voor de geldzorgen van kunstencentrum Wiels in Vorst. Dat heeft minister-president Charles Picqué (PS) gezegd in de commissie Financiën van het Brussels parlement.

Wiels ziet 2,7 miljoen euro federale subsidie aan zijn neus voorbijgaan na een negatief advies van de inspectie Financiën. De openbare aanbesteding van de renovatie verliep niet zoals het hoorde.

In de commissie Financiën van het Brussels parlement kondigde minister-president Picqué slecht nieuws aan. De 2,7 miljoen euro subsidie blijft voorlopig geblokkeerd.

"Het Gewest kan niets doen," aldus Picqué. "Het enige dat er kan gebeuren, is dat de inspectie van mening verandert."

Belangenvermenging
Wiels ging twee jaar geleden in Vorst open als hedendaags kunstencentrum. Dat gebeurde na een grondige verbouwing van de voormalige brouwerij Wielemans. De aanbesteding van de werkzaamheden gebeurde niet zoals het moet, vindt de inspectie Financiën.

Een van de leden van de raad van bestuur van Wiels is ook bestuurder bij een aannemersgroep die de renovatie mee uitvoerde. Belangenvermenging, oordeelt de inspectie Financiën. Wiels spreekt dat tegen en zegt dat de procedure wel correct verlopen is.

Minister Laurette Onkelinx (PS), die de federale subsidiepot beheert, volgt de inspectie. "Ik begrijp de voorzichtigheid van mevrouw Onkelinx," zegt Picqué. "De inspectie Financiën heeft een duidelijk advies gegeven. Welke minister zou daar geen rekening mee houden?"

Toekomst?
Het Gewest is dus niet van plan in de bres te springen voor Wiels. Brussel stopte al 6,8 miljoen euro in de renovatie van het kunstencentrum.

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) vindt dat het Gewest wel een oplossing moet zoeken. "Wiels heeft een belangrijke culturele opdracht en uitstraling. We hebben in Brussel lang moeten wachten op een centrum voor hedendaagse kunsten. Wiels heeft ook een nieuwe dynamiek gegeven aan de buurt."

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni