Platform door kunstenaars, voor kunstenaars

Dimitri Vandezande, Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
01/06/2006
Een presentatieplatform gewijd aan digitale kunst en architectuur. Mediaruimte in de Lakensestraat werd door Lab(au) opgericht en bestaat al drie jaar. "Het heeft lang geduurd voor we in Brussel zijn begonnen, maar we zijn aan een inhaalbeweging bezig," aldus Els Vermang (25), lid van Lab(au).

Lab(au), dat staat voor Laboratory for Architecture and Urbanism, werd in 1995 opgericht. "Het is een collaboratief agentschap, wat wil zeggen dat verschillende mensen aan de projecten meewerken," zegt Vermang. "Dat zijn zowel muzikanten als grafici en choreografen, enzovoort." Lab(au) onderzoekt de transformaties van kunstobjecten in relatie met de technologische vooruitgang.

Lab(au) zit een beetje over heel de wereld. "We hebben van New York tot Seoul tentoongesteld." In 2003 besloten Vermang en drie collega's, die allemaal een achtergrond hebben in de architectuur, om een platform te bieden aan digitaal ontwerp. "Op dit moment bestaan er niet veel platformen die dat aanbieden. In Brussel zijn er wel een aantal initiatieven, maar dat is veel meer evenementieel. Belangrijk is dat Mediaruimte een plaats is voor kunstenaars en door kunstenaars. Veel bezoekers zijn actief in elektronische kunsten, maar we moedigen iedereen aan om naar hier te komen," vertelt Vermang.

Mediaruimte kan niet echt een galerie worden genoemd. "Het is eerder een presentatieplatform dat de bezoekers confronteert door middel van voorstellingen, exposities, presentaties, lezingen, workshops en concerten."

-isme
De ruimte wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, commissie Architectuur en Vormgeving. "In het begin kregen we 25.000 euro, nu zitten we aan 75.000. Omdat we die subsidies krijgen, bieden we alles gratis aan. De commissie vond het belangrijk om een stem te geven aan een avant-gardistische richting zoals digitale architectuur. Er is vandaag een positieve interesse. Digitale architectuur is een beweging die een bepaalde plaats inneemt binnen het kunstenspectrum. We kunnen aan de hele strekking nog geen
-isme toevoegen, maar binnen tien jaar zullen de mensen het weten te plaatsen."

Er is steeds meer belangstelling voor de projecten van Mediaruimte. "De toekomst ziet er voor ons rooskleurig uit," zegt Vermang. "We zijn overbevraagd voor onze eigen activiteiten. De deur van Mediaruimte wordt niet platgelopen, maar we zijn toch zeer tevreden. We hebben niet echt een doelpubliek. Er zijn zowel mensen die altijd op onze tentoonstellingen aanwezig zijn, als mensen die nog nooit van Mediaruimte hebben gehoord. Bij die naam denken ze dat het een ruimte is waar journalisten aan het werk zijn."

De volgende tentoonstelling is een presentatie van het werk van Peter Maschke. Hij heeft een aantal jaren scenario's geschreven voor onder andere theatergezelschappen. Peter Maschke stelt in Media­ruimte een interactieve audiovisuele installatie tentoon, getiteld Stream Space en werkt daarvoor samen met Lab(au), Geert Feyton (Noise Maker's Fifes, analoog geluid) en Frederik de Wilde (digitaal geluid).

:: Meer info op de website Mediaruimte.be. De tentoonstelling van Peter Maschke loopt nog tot en met 3 juli

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni