PleinOPENair tackelt het onveiligheidsgevoel

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
27/07/2010
Geen zomer zonder PleinOPENair (of toch geen echte). Geen PleinOPENair zonder engagement. Zonder films en muziek. Zonder blote sterrenhemel boven een uniek stukje Brussel. Afspraak eind juli, begin augustus.

Bekommernis om de stad, de buurt, de stedeling. Veel cultuurorganisaties hebben er de mond van vol. Weinigen zetten hun woorden zo duidelijk om in daden als PleinOPENair (POA). Al sinds 1998 organiseert Cinema Nova met de hulp van onbetaalbare vrijwilligers dit zomerevenement. De eerste jaren stelde de karavaan haar tenten en filmscherm vooral op fabelachtige braakliggende terreinen op waarvan het potentieel onderkend werd. Niemandsland is vandaag een stuk schaarser. Maar POA blijft statements maken door bijzondere plekken in de stad feestelijk te bezetten.

Dit jaar zijn dat de Esplanade van het Museum voor Natuurwetenschappen op vrijdag 30 en zaterdag 31 juli en de Lainésquare aan de ingang van het Dudenpark in Vorst op vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus. Geen paniek, de speelplaats van de iguanodons van Bernissart noch die van de voetballers van Union Sint-Gillis wordt door sloophamers bedreigd. Het gaat tweemaal om de ligging. Het museum ligt in het hartje van de beveiligde Europese wijk. De Lainésquare biedt uitzicht op het Justitiepaleis en dat is geen toeval. De square is onder Leopold II zo aangelegd om het volk te herinneren aan de macht van justitie. POA pakt dit jaar het thema veiligheid aan. Op haar eigengereide manier, dat spreekt. Zo worden er vragen gesteld over het onveilige gevoel dat je leven overheerst als je elke dag het land kan worden uitgewezen. Of je huis uitgezet. Of wanneer je geen werk vindt en niet rondkomt op het einde van de maand. Moet het gewest gated communities en andere getto's voor rijken tolereren? Is het oké om banken te verwijderen als ze vooral door daklozen gebruikt worden? Ook de chipkaart die de MIVB de reiziger opdringt wordt bij het debat betrokken. Met de chipkaart registreert de MIVB al uw trajecten. Een themawandeling zal duidelijk maken hoeveel camera's op private en publieke plekken ons doen en laten registreren.

Grote samenzwering
Een bloedernstig thema hoeft geen saaie bedoening te worden, POA is tenslotte een zomerfeest. Om de sfeer erin te brengen, rekent men op concerten van Fantazio, Los Trogos en Capsule, een Belgische band volgens dit recept: 100 mg horrorsoundtracks, 70 mg sciencefiction, 45 mg Roaring Twenties, 25 mg vaudevillepop, 75 mg cartoonjazz, 125 mg swamp blues.

Voor de filmvertoningen is het wachten op de zonsondergang. The conversation is een verontrustende thriller van Francis Ford Coppola. Gene Hackman speelt een geluidsexpert die zich nooit veel vragen gesteld heeft bij de smerige operaties waar hij voor wordt ingezet. Dat verandert wanneer het jonge koppel dat hij bespiedt en afluistert bij moord betrokken dreigt te worden. De arme man meent de contouren van een grote samenzwering te bespeuren en verliest de grond onder zijn voeten. Het debuut van Rabah Ameur-Zaïmeche, Wesh wesh, qu'est-ce qui se passe? toont de realiteit van een cité in de banlieue van Parijs door de ogen van de jonge Kamel. Hij is terug na vijf jaar celstraf en twee jaar verbanning en herkent de geplaagde buurt amper. Op woensdagen 4 en 11 augustus neemt POA zijn intrek in het Gesù-klooster aan de Kruidtuin dat dakloze families en militanten voor het recht op huisvesting verenigt. Een van de documentaires die daar vertoond worden is Operation spring, een huiveringwekkende reconstructie van een georkestreerd schijnproces tegen een grote groep Nigerianen in Oostenrijk.

:: PleinOPENair
wanneer: 30 juli tot 10 augustus
waar: verschillende locaties
inkom: gratis
info: 02-511.24.77 of nova@nova-cinema.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni