Politie jaagt op graffitikunstenaar Bonom

© brusselnieuws.be
25/05/2010
Graffiti-artiest Bonom is in februari 2010 aangehouden door de politie en sindsdien zijn diverse huiszoekingen bij hem uitgevoerd. Dit maakte de advocaat van Bonom, Christophe Marchand, bekend. Op Facebook groeit ondertussen het protest.

De politie tolereert het graffitiwerk van Bonom op Brusselse gebouwen niet langer.

Advocaat Marchand noemt het dossier tegenstrijdig: "Aan de ene kant wordt Bonom gezocht door de politie, terwijl aan de andere kant zijn werk wordt geprezen en aangemoedigd door de stad," zegt hij in De Morgen.

Marchand erkent dat graffiti illegaal en strafbaar is, maar stelt ook dat de politie misschien andere prioriteiten moet stellen dan het vervolgen van artiesten. "Bovendien heeft Bonom geen vernielingen aangebracht in de openbare ruimte en heeft niemand een klacht ingediend."

Bonom groeide de voorbije jaren uit tot een stadslegende. Zijn identiteit houdt hij zorgvuldig geheim. Hij maakt vooral dierenportretten en skeletten, zoals een vos op het Rijksadministratief Centrum of een krokodil boven de C&A aan de Naamsepoort. Bonom werkt bij voorkeur 's nachts.

"De euforie is groter als ik 's nachts een schilderij maak, zeker als het 's ochtends wordt ontdekt," zei hij recent nog in een tvbrussel-reportage. Het was meteen een van de enige keren dat Bonom een interview toekende.

Er is inmiddels ook een facebookpagina opgericht die Bonom steunt en de vervolging afkeurt. De groep heeft al meer dan 4.000 leden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni