Protest tegen optreden 'homofobe' rappers

© brusselnieuws.be
01/10/2010
Commotie rond het optreden van de Franse rapgroep Sexion d'Assaut in de AB op 2 november. De groep zou homofoob zijn en oproepen tot homohaat. De AB laat weten dat ze geen discriminerende uitlatingen zal tolereren.

Sexion D'Assaut is een van de populairste Franse hip hop-groepen. De groep verkocht al 350.000 albums. Enkele van hun oudere songs bevatten passages die oproepen tot geweld tegen homo's. Tegenwoordig zijn ze wat milder, maar in een recent interview met het tijdschrift International Hip Hop bleken de gedachten van de groep niet veranderd. Ze zien homoseksualiteit als een "zonde" die door bekering tot de islam moet tegengegaan worden.

Op 2 november staat een optreden van de groep gepland in de AB. Zowel politici als holebiverenigingen roepen nu op om het concert te schrappen.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) vindt dat de groep geen plaats verdient op het podium van de AB, die door de Vlaamse gemeenschap wordt gesubsidieerd. "De AB heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Groepen programmeren die een boodschap van racisme of homohaat uitdragen, past daar niet in," zegt Roegiers.

De Vlaamse regering overwoog al een non-discriminatieclausule in de subsidiereglementen op te nemen. Roegiers roept Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) op om dat voornemen hard te maken.

De AB van zijn kant laat weten dat ze pas sinds deze week op de hoogte is van de uitlatingen van de groep. "Alle betrokken partijen zijn op de hoogte gebracht," luidt het. "We zullen in ieder geval geen discriminerende en racistische houdingen of uitlatingen tolereren, zowel op als naast het podium." De muziektempel wacht nu het advies van de betrokken overheden af.

Afgelopen zomer werd de Jamaïcaanse Dancehall-artiest Beenie Man al van de affiche van Couleur Café gehaald nadat er protest was tegen zijn homofobe teksten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie