Eind dit jaar moet de renovatie starten van Pathé Palace, het bioscoopcomplex aan de Anspachlaan. De Franse Gemeenschap heeft eindelijk de nodige vergunningen om de werkzaamheden aan te vatten.

De vzw Le Palace heeft eindelijk de vergunningen op zak om Pathé Palace te renoveren. Negen jaar geleden werd het gebouw eigendom van de Franse Gemeenschap na een bitse strijd met toenmalig Vlaams minister voor Brussel Bert Anciaux (SP.A).

"In 2001 hebben we Pathé Palace gekocht," zegt Fadila Laanan (PS), minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap. "Het heeft enkele jaren geduurd eer we wisten wat we gingen doen. In 2004 hebben we beslist om er een bioscoop in onder te brengen. Daarna heeft het lang geduurd eer we een vergunning kregen."

Pathé Palace is gedeeltelijk beschermd en dat maakte het niet makkelijk om een definitieve vergunning te krijgen. De majestueuze koepel wordt gerenoveerd. Het centrale deel in de prachtige art-nouveaustijl van Paul Hamesse blijft bewaard. Er wordt wel een lift en een loopbrug aan toegevoegd.

Multifunctioneel
Het hele complex zal toegankelijk worden, met drie verschillende ingangen. Het moet een multifunctionele ruimte worden met een restaurant, een cultuurwinkel, kantoren en tentoonstellingsruimten. Boven het PP Café komt een vierde filmzaal. Le Palace zou binnen drie jaar moeten opengaan.

Erfgoedvereniging Pétitions-Patrimoine is niet blij met de renovatieplannen. Het project "getuigt van minachting voor de architect en zijn werk", vindt de vzw. Onder andere de loopbrug zorgt voor ongenoegen. Die zou de symmetrie van de zaal om zeep helpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni