Roos Pauwels (Daarkom): 'Niet proberen té correct te zijn'

An Devroe
© Brussel Deze Week
21/05/2010
"Je staat voorlopig nog even voor een gesloten deur, maar toch willen we met Daarkom al prikkelen met een programma." En dan is Roos Pauwels nog maar één week directeur van het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis. Dat belooft, maar zelf wil ze vooral de valkuil vermijden om te veel te beloven.

Om verder te gaan op het elan van het Daarkom de lente -festival vorig jaar in Bozar, begeleiden Rafik El Maai en zijn Brussels-Marokkaanse ensemble nu zondag De avonturen van prins Achmed in Cinematek en staat de Marokkaanse rapper Don Bigg in augustus op Theater aan Zee in Oostende. "In het najaar willen we graag inpikken op hoofdstedelijke initiatieven zoals BRXLBRAVO, Week van de Smaak, en zo verder. Wie weet, levert dat boeiende samenwerkingen op voor de toekomst," zegt Pauwels.

Die toekomst is best spannend. "Ik leer enorm veel bij. Na zeveneneenhalf jaar Candelaershuys (gemeenschapscentrum in Ukkel, red.) was ik een beetje vergeten hoe ik daarvan kan genieten. Het is natuurlijk ook de bedoeling om gaandeweg de verrassingen, althans de onaangename, voor te zijn. Het routineuze is natuurlijk eigen aan een instelling die met de seizoenen evolueert. Maar door een leemte in de Daarkom-leiding zijn er tal van niet-opgevolgde zaken in verband met de werking én het gebouw. Nieuw voor mij is ook de personeelsadministratie. Het is nu prioritair dat er een bescheiden, maar kordaat ploegje klaarstaat, ook met het oog op de opening van Daarkom in de lente van 2011."

Pauwels zal haar ervaring als cultuuranimator van het Candelaershuys kunnen gebruiken. Het is tenslotte nu nog een beetje - haar woord - Candelkommen-daarhuyzen : "Het deed altijd veel plezier om binnen de soms onmogelijkheden van een klein centrum in Ukkel, die zó Franstalige gemeente, dingen te realiseren die de mensen van hun stoel bliezen. Met onze toffe ploeg hebben we straffe keuzes gemaakt, bijvoorbeeld in de theaterstukken, terwijl het Candelaershuys eigenlijk helemaal niet is uitgerust om theater te ontvangen. We hebben mensen kunnen lokken die anders nooit het Kaaitheater of de Westrand in Dilbeek binnenstappen. Ik heb er geleerd om met beperkte middelen kwaliteit te brengen, wat veel moeilijker is dan met een groot budget veel bijval te oogsten."

"Daarkom zal niet alleen de grote debatten of concerten met de grote namen brengen, maar ook eens een project met lokale artistieke partners zoals Modo Bruxellae of een concert van een lokale muziekgroep."

Een evenwicht zoeken zit ook in het tweeledige van een Vlaams-Marokkaans Huis. "Ik vertrek binnenkort voor een korte prospectiereis naar Marokko: het festival van Fez, Marrakech, waar ik ook familie zal bezoeken die daar al 25 jaar woont. Op termijn wil ik een basiskennis Marokkaans-Arabisch verwerven. Nee, Daarkom afficheert niet alles in het Marokkaans; we moeten ook zien dat het genoeg Vlaams blijft. Een valkuil zou kunnen zijn dat we alleen de Marokkaanse cultuur promoten. Ik werd aangesteld voor een Vlaams-Marokkaans Culturenhuis en dat wordt zeker een evenwichtsoefening. De balans zal niet bij elk klein initiatief fifty-fifty zijn, we moeten ook niet proberen té correct te zijn. Het is belangrijk dat creatieve projecten een kans krijgen, we gaan niet steeds de weegschaal bovenhalen. Toetssteen is natuurlijk een Vlaams-Marokkaans publiek, maar het ultieme zou zijn om een niet-Marokkaans publiek te laten kennismaken met de Marokkaanse cultuur en een niet-Vlaams publiek met de Vlaamse cultuur. Natuurlijk is dat een lang traject en moeten we ons publiek gestaag uitbouwen."

Bonbonnière
De verbouwing van de vroegere variétézaal La Gaîté aan de Wolvengracht is uit de startblokken geschoten. "Het huis op zich is erg belangrijk, zeker met een naam als Daarkom , wat Arabisch is voor 'jullie huis' en zoveel betekent als 'Doe alsof je thuis bent.' Klinkt het ook niet mooi, jij dáár, kóm ?" mijmert Pauwels. "De Vlaams-Maghrebijnse interieurarchitect Karim Osmani leidde me rond en zijn stalen en simulaties wekten het gebouw tot leven. Ik denk dat ik bijzonder fier zal zijn om zo'n huis te besturen. Ik ben ook blij dat het geen industrial look geworden is; als kunsthistoricus ben ik daar gevoelig voor. Het is geen louter functionele inrichting, maar een huis, warm en toch klaar, modern, maar met rijkelijke decoratieve elementen. Osmani laat de uitvoering van deze moderne bonbonnière gebeuren door Marokkaanse ateliers."

Pauwels hoeft niet ver te lopen: voorlopig heeft Daarkom samen met Onthaal en Promotie Brussel (OPB) en de Hoofdstedelijke Bibliotheek (HOB) een stek in de Prinsenstraat. Ook de Muntschouwburg is vlakbij. "De opening moet een vree wijze dag worden. Marokko heeft een andere ceremoniële cultuur, daar kunnen we al zeker fijne dingen mee doen. Ik zou ook graag 'iets' met De Munt doen, we 'kijken' tenslotte naar elkaar. Ook het enorme kantoorgebouw aan de overkant kijkt toe, ja. Zouden Marokkaanse jongens daar niet graag met een kabel af glijden?"

:: www.daarkom.be, 02-227.64.10, info@daarkom.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni