25 jaar geleden ging de voorstelling 'Rosas danst Rosas' van de piepjonge choreografe Anne Teresa De Keersmaeker in première. De productie is sindsdien uitgegroeid tot een klassieker. Het betekende ook de start van de dansgroep Rosas. Nu herneemt De Keersmaeker de voorstelling en voor het eerst sinds de jaren tachtig danst ze zelf weer mee.

De 48-jarige Anne Teresa De Keersmaeker neemt haar plaats weer in in 'Rosas danst Rosas', de voorstelling die in 1983 haar internationale doorbraak betekende. Het was meteen ook de start van haar dansgroep Rosas.

Voor het eerst sinds de jaren tachtig herneemt De Keersmaeker de productie, samen met drie dansers van de generatie die de voorstelling in de jaren negentig danste.

"Het is inderdaad 25 jaar geleden, maar ik ben niet zo gek op verjaardagen," zegt De Keersmaeker. "Het is vooral belangrijk voor een publiek, voor de dansers van het gezelschap, en voor mij, om in het heden te staan en te kijken naar wat er gaat komen, maar ook het verleden mee te nemen."

"Zowel de kijk van het publiek als mijn kijk op het verleden verandert. Wat blijft er constant? En wat is er anders dan 25 jaar geleden? De wereld is niet meer hetzelfde, ik ben niet meer hetzelfde. Maar toch is er een schriftuur die vaststaat."

De toen 23-jarige De Keersmaeker legde in de voorstelling de grondslag voor haar verdere oeuvre. De choreografie doet strak en streng aan, maar is tegelijk van een krachtige emotionele intensiteit.

"Enerzijds heb ik een grote fascinatie en een passionele liefde voor abstractie, voor een bijna mathematische nauwkeurigheid, en voor procedés die zichzelf uitwijzen. Anderzijds gooi ik mijn lichaam en ziel met volle kracht tegen de muur van die structuur. En dat geeft iets heel lichamelijks en emotioneels," legt De Keersmaeker uit.

:: De première van 'Rosas danst Rosas' vindt woensdagavond plaats in Het Kaaitheater. Later gaat de productie op toernee in binnen- en buitenland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni