Rotterdams Philharmonisch Orkest

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
06/01/2005
De Achtste Symfonie van Gustav Mahler (1860-1911) is een zinderend, vreugdevol en meeslepend stuk vol liefdesgeweld, door de joodse componist ooit opgedragen aan zijn ega Alma Schindler.

Niets indrukwekkender om het nieuwe jaar in te zetten. In de reeks European Gala van concertorganisator Festival van Vlaanderen Brussel in samenwerking met BOZARmusic, werd het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev aangezocht. Twee enorme koren, het Groot Omroepkoor en het Rundfunkchor Berlin, zetten de monumentale symfonie van Mahler - ook wel de Symfonie van de duizend of Liefdessymfonie genoemd - kracht bij.

De ensembles nemen acht solisten onder de arm, waaronder Christine Brewer, Soile Isokoski en Johan Reuter. Valery Gergiev (1953), die van 1988 tot 1995 het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg de internationale hemel in hielp, staat garant voor orkestraal spektakel met een eigen toets. In deze mammoetsymfonie met een bezetting van 300 uitvoerders, moet Gergiev de opbeurende begeestering van Mahlers werk gestalte geven. Dat is heel wat anders dan de gedoodverfde associaties van somberheid die aan Mahler kleven - zijn bekendste klaagzang luidt: 'Dunkel ist das Leben, ist der Tod.' Nu is jolijt van de partij.

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel - 02-507.82.00 - zondag 9 januari 2005

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni