RRAUW - Eric Thielemans: concert zonder musici

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
24/06/2006
In de zomer van 2002 begon de impro-drummer Eric Thielemans met het multimediale project RRAUW. Ondertussen werd het onderzoek naar (de muzikale toepassingen van) stilte eerder een sonoor project. Zondag brengt Thielemans met zijn band een 'luisterconcert', een performance waarin ze zelf niet zichtbaar zijn.

De aanzet voor Thielemans' multimediale project RRAUW wortelt zowel in een persoonlijke anekdote als in een muzikale interesse in stilte. "Ik was op werkverplaatsing in Mexico waar ik logeerde tussen de woestijn en de Pacific," zegt Thielemans. "Op vrije momenten deed ik niets dan languit voor me uitstaren. Kalm en stil was het er zeker. Maar bestaat er wel zoiets als stilte? Het is een zeer vaag gegeven waar veel pseudo- en echte spiritualiteit mee verbonden zijn. Vooral de stilte of de spanning die er heerst voor een noot geuit wordt, vind ik als muzikant een boeiend moment. En waar gaat het geluid achteraf naartoe? Die en andere vragen vormden het uitgangspunt van de eerste RRAUW in juli 2002, een onderzoek naar de verschillende kwaliteiten van stilte."

Concreet sloeg Thielemans de handen in elkaar met drie muzikanten (bassist Barre Phillips, pianist Erik Vermeulen en gitarist Jean-Yves Evrard) en een videokunstenaar (Alexis Destoop) voor iets wat initieel aanleunde bij een multimediaal concert. Thielemans: "Uiteindelijk hebben we nooit echt visueel gewerkt. De geregistreerde beelden stonden toch maar in de weg. Er zat een camera bij het project omdat ik bijzonder geboeid was door de frictie tussen de lichaamshouding van de muzikant en de stilte, met in het bijzonder de spanning die iemand opbouwt vooraleer hij een klank voortbrengt. Het interesseert me nog wel, maar ik kon dat in het begin nog niet uitwerken."

Oorfilm
Zondag brengen de RRAUW-muzikanten - dixit Thielemans - een 'luisterconcert': "Bij sommige concerten vind ik de lijfelijke aanwezigheid van de muzikant in de weg staan. Daarom blijven we ditmaal zelf van het podium af. Eigenlijk spélen we nu ook zelf niet. Wel zorgen we voor symboliek: precies op dezelfde plek waar we in 2002 een concert gaven, zullen nu luidsprekers staan."

Oorspronkelijk voorzag Thielemans twee jaar voor RRAUW. Ondertussen loopt het project echter door, met nieuwe zijprojecten in de pijplijn. "We willen graag een dvd maken, maar dan eentje zonder beelden. Dat heet dan een 'oorfilm'. In deze fase werk ik ook met de Parijse visuele artieste en architecte Laure Delamotte-Legrand. Samen willen we een installatie uitwerken."

Thielemans studeerde vanaf zijn tiende percussie en hoorn aan de Academie van Overijse. Daarna ging hij over naar kunsthumaniora en de Antwerpse Jazz Studio, maar daar bleef hij niet lang. Hij vertrok naar New York om zich bij te schaven in workshops en improvisatiesessies bij tientallen muzikanten onder wie Billy Hart en Tony Oxley. Thielemans: "Ik vond dat ik moest gaan waar het gebeurde en begon in New York jazz als discipline te studeren." Vandaag improviseert hij met een ellenlange waslijst van artiesten van verschillende slag. "Het is een fantastisch ding om te doen: een tijd, een plek, de juiste mensen en spelen maar. Ik vind het een mooi ritueel."

:: Rrauw - Eric Thielemans, 25 juni (1(u) & 26 juni (20u30), BainsS::Connective, Berthelotstraat 34, 1190 Vorst
Meer info: 02-534.48.55
Tickets: 5 euro (leden: 3 euro)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni