Safina: Molenbeek maakt een opera

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
30/04/2010
Het Huis van Culturen in Molenbeek bestaat vier jaar en viert dat begin mei met een hele reeks activiteiten, waarvan de première van de concertante versie van de wijkopera Safina een hoogtepunt moet worden.

Van woensdag tot en met zaterdag kun je in het Huis van Culturen terecht voor een hele reeks toonmomenten van de ateliers die jongeren en volwassenen er permanent volgen (film, dans, muziek, theater, kledingontwerp...).

Op de slotdag 8 mei is er een grote brocante in de Laermans- en de Mommaertsstraat en trekt een stuk van de Zinneke Parade om 14.00u door het centrum van Molenbeek.

Op vrijdagavond is er de première van de opera Safina die door bewoners van de wijk wordt gebracht. Voorlopig in de concertante versie - met muziek en zang, maar zonder decor en kostuums, die komen later. Tegen oktober moet de hele opera klaar zijn. Regisseurs Ben Hamidou en Gennaro Pitisci vertellen.

Gennaro Pitisci: "Ben en ik werken al vijftien jaar samen. Ik had hem eens geëngageerd als acteur voor het Broccoli Théâtre, en nadien zijn we blijven voorstellingen maken en ateliers met jongeren en volwassenen organiseren. In eerste instantie in het kader van een wijkcontract, dus voor het Huis van Culturen bestond."

"Safina is de tweede wijkopera die we maken, na La marche des anges uit 2007. Toen stonden er hier een hele week lang veertig zangers en acteurs op de scène op de binnenkoer. Dat was onvergetelijk."

Ben Hamidou: "De wijkopera kreeg een verlengstuk in een opera-atelier dat hier elke vrijdag plaatsheeft en waarvoor we professionele mensen hebben aangetrokken. Voor de nieuwe wijkopera zijn we vertrokken van een nieuw verhaal. Het libretto en de compositie zijn gemaakt door Schaarbekenaar Samir Bendimered."

Pitisci: "Deze wijkopera blijft in hoofdzaak het werk van amateurkunstenaars, maar dat geldt eigenlijk niet voor Bendimered. Hij heeft echt een knap en origineel muziekstuk geschreven. Het is niet makkelijk om uit te voeren, maar het klinkt wel heel mooi. Zangeres Christine Lamy is ook erg belangrijk voor de zangtechniek van onze andere deelnemers. Zij staat voor een hele grote uitdaging, want we werken met mensen die voor deze opera soms alleen nog maar in hun badkamer hebben gezongen. Daarnaast moet je die mensen ook gevoelig maken voor het medium opera, want in de opera zijn zangers ook acteur en omgekeerd. Dat is niet evident."

Sloep
Het enthousiasme voor het project is in ieder geval groot. Hamidou: "Je hebt altijd een kerngroep die het geheel trekt. Maar het is wel opmerkelijk dat de groep versterkt wordt met mensen uit andere gemeenten dan Molenbeek. Er komt zelfs iemand uit Wallonië. En er doen ook kinderen mee, terwijl de oudste deelnemers tegen de zestig zijn. We steken in ieder geval alle middelen die nodig zijn in deze productie. Het is niet omdat het een amateurproductie is dat het er niet goed moet uitzien. Nu we de nieuwe zaal ter beschikking hebben zal het zeer professioneel ogen."

Safina betekent 'sloep' in het Arabisch. Pitisci: "Het thema van de opera is de reis, de migratie van mensen van de ene plek op aarde naar de andere. Bendimered vertelt een verhaal van het eeuwige vertrekken van mensen op zoek naar een betere wereld. Daarvoor moeten ze de zee oversteken. Hij zag in zijn geboorteland Algerije hoe veel jonge mensen die compleet wanhopig zijn, zich soms op afbetaling een plaatsje kopen in een gammel bootje waarmee ze dan de zee opgaan. Hij heeft met die jongeren gepraat en was er erg door aangedaan. Maar naast die elementen uit de realiteit zitten er ook veel fantastische symbolen en personages in."

:: Safina - La Maison en fêtes / Het Huis viert feest
wanneer: 5 > 8 mei 2010
waar: Huis van Culturen en Sociale Samenhang, Mommaertsstraat 4, Sint-Jans-Molenbeek - 02-415.86.11 - info@molenbeek.irisnet.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni