Salons als alternatief voor grote cultuurhuizen

Op 4 november vindt het eerste van een reeks driemaandelijkse huiskamerevenementen plaats: de Salons van Les Ateliers Claus. Frans Claus lanceert een oproep om niet achterovergeleund op het aanbod van de grote cultuurhuizen te wachten.

Frans Claus, de bezieler van de gelijknamige Ateliers, wil zich zeker niet afzetten tegen de grote cultuurhuizen: "Zij kunnen dingen realiseren die niemand anders aankan. Ik ben zelf overigens een trouw bezoeker van die instellingen. En toch - ik wil niet te hoog van de toren blazen, maar ik heb het steeds als een missie beschouwd om actief op zoek te gaan naar fris en jong talent. Ik wil niet wachten op wat mij op een dienblaadje wordt aangeboden; ik wil in de boom naar de mooiste appels gaan zoeken voordat die rijp naar beneden vallen."

"De kleinschalige evenementen vormen de identiteit van een stad. De vergelijking gaat natuurlijk mank, maar het is een beetje zoals de verhouding supermarkt-kleine kruidenier. Allebei hebben ze hun bestaansrecht, maar het kleine kruideniertje heeft toch meer warmte en bezieling."

Leefbaarder
Nu al tien jaar woont Claus in een industrieel pand in Sint-Gillis. Het voormalige meubeldepot heeft hij grotendeels eigenhandig in een wondere wereld herschapen waar zijn metaalatelier, zijn kranten- en muziekarchieven, de meest uiteenlopende verzamelingen plus zijn vriendin en twee zonen onderdak hebben gevonden. Wat motiveert hem om die indrukwekkende ruimtes niet voor commercie, maar voor cultuur te gebruiken? "Ik krijg weleens te horen: 'Sale petit Flamand, qu'est-ce que tu fais dans notre quartier?' Ik wil tonen wat ik doe, en ik koester het misschien naïeve idee dat ik een klein steentje bijdraag aan een leefbaarder stad."

Frans Claus noemt zijn geesteskind steevast een 'huiskamerevenement'. Toch dekt die vlag de lading niet helemaal. Op drie verschillende plekken in huis presenteert hij een zevendelig programma. In de ruime kelders heeft hij een muziekstudio geïnstalleerd. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de bar en het podium, en de eerste verdieping heeft hij omgebouwd tot een zaal voor videokunst. Om de drie maanden, drie jaar lang, zal er een Salon van Les Ateliers Claus plaatsvinden.

De eersteling van de cyclus brengt twee voormalige leden van Tuxedomoon, Luc van Lieshout en Bruce Geduldig. Ze vormen nu Microdot en leggen zich toe op 'postmodern mystic jazz'. De formatie Neven, met onder meer Johan en Peter Clasen, zorgt voor een confrontatie tussen brassband en uptempo electronic beats. Martiensgohome, bekend van Radio Campus, maakt een uniek klanklandschap en radio art. Enkele 'elektro guys', bekend in clubs van Bordeaux tot Hamburg, geven als Gangpol und Mit een laptopconcert voor kinderen van alle leeftijden. Twee fijnbesnorde heren die luisteren naar de namen Mr. James First en Mr. Jack Ricosac, stoffen met witte handschoenen oude vinylplaten af en laten de broekspijpen van het publiek in stereo wapperen.

Naast de hoofdbrok muziek toont Pascal Barret een video-installatie: visuele kunst gecombineerd met een act, gebracht in het concept van de triptieken uit de renaissance. De hele middag lang kunnen kinderen tijdens een aangepaste workshop, aan de hand van Blue Key-computertechnieken, zelf filmpjes maken. Voor die activiteit bleek de belangstelling zo groot dat de organisatie al vroegtijdig de inschrijvingen moest stopzetten.

Volgens Claus zal de kinderanimatie in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een zelfstandige poot van het project vormen, en hij vervolgt: "Naast onze cyclus van twaalf huiskamerevenementen zullen Les Ateliers Claus misschien nog andere paden betreden. E-mail- of affichekunst, wie weet? Of andere locaties?"

Luis in de pels
In zijn jongere jaren in Gent was Claus onder meer betrokken bij De Andere Film en bij de underground muziekclub Democrazy. Sommige vertegenwoordigers van de alternatieve popmuziek die hij indertijd volgde, zijn nu cultfiguren geworden. Hij heeft vooral goede herinneringen aan Jim Rose: "Een grote artiest, die voor de Gentse Feesten een luis in de pels was. Uiteindelijk verbood de nochtans als vrij progressief bekend staande burgemeester Frank Beke (SP.A) zijn act en moesten we hem naast het officiële programma brengen. Ondertussen maakt hij wel weer deel uit van het officiële programma. Je ziet: het kan verkeren!"

:: Salon I van Les Ateliers Claus op 4 november van 14 tot 24 uur in de Crickxstraat 15, 1060 Sint-Gillis. Tot 16 uur gratis (wel reserveren); 5 euro in voorverkoop, 7 euro aan de kassa. Info en reserveren op 0478-23.50.97

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cultuurhuizen maken een vuist
  • Ibrahim Ouassari van MolenGeek wordt bestuurder bij Proximus
  • Frédéric Van Malleghem (Cambio): 'Tegen auto zijn is beetje belachelijk'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Stripmuseum: 'We willen een draaischijf zijn in Belgische stripscene'
  • Chassol lâche son imagination débridée sur Bruxelles
  • Ichraf Nasri on Political Body II
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement