Section 25 + De Volanges: van doem naar dance

Pieter Vreede
© Agenda Magazine
21/06/2006
Section 25 is altijd een beetje het kleine broertje van meer bekende labelgenoten als A Certain Ratio, Joy Division en later New Order geweest. Tijd voor een herwaardering, nu de groep na bijna twintig jaar weer samenkomt.

Vzw Anthêsis heeft voor de zestiende editie van hun Fantastique.Nights een mooie topper gevonden. Het recent herenigde Section 25 legde sinds hun ontstaan in 1978 een muzikaal creatief parcours af. De Engelse band begint met voor die tijd typische atmosferische post-punk in de Joy Division-traditie, en vindt al snel aansluiting bij het Factory-label. Hun eerste single 'Girls Don't Count' wordt dan ook door Joy Division-frontman Ian Curtis geproduceerd. Voor de eerste langspeler Always Now zit sterproducer Martin Hannett achter de knoppen, wat resulteert in de voor die tijd typische weidse klankbank. Samen met andere Factory-groepen wordt er stevig getoerd - in Brussel doet de groep de Plan K aan.

Muzikale bijltje
Door de jaren heen begint de klankkleur te veranderen. Minder hoekig, meer pop en dance avant la lettre. Het album From the Hip, geproduceerd door Bernard Sumner van New Order, laat een hernieuwde bende horen. Het geweldige 'Looking From a Hilltop' doet tot in Brazilië toe de dansvloeren vollopen, en heeft duidelijk invloed op de Chicago-dancescene. Samples van Section 25 duiken trouwens op bij andere bands als The Shamen en Orbital. Maar zoals zo vaak het geval is, blijft de grote erkenning uit, en legt de Sectie het muzikale bijltje erbij neer - om het een kleine twintig jaar later weer op te rapen en hun ondertussen rijke oeuvre verder uit te bouwen. Voor nostalgische wavers en avonturiers!

Voorprogramma De Volanges tappen eveneens uit het Joy Division-vaatje, gemengd met een scheut Bauhaus. Ze stellen hun eerste album voor. En daarna blijven we hangen voor de afterparty met electro, cold wave, post-punk - zwartfrakkerij en meer!

::Section 25 + De Volanges, 24 juni 2006 om 20u, Botanique, Koningsstraat 236, 1210 St-Joost-ten-Node, 02-218.37.32
Tickets: 10/13 euro (afterparty: 5 euro)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni