Speedy Wash #3: Bruggetjes tussen kunst en buurt

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
06/07/2009
Samen met vzw Atrium organiseert Wiels voor de derde maal op rij een tentoonstelling in het voormalige wassalon Speedy Wash in Vorst. De beeldende kunstenaar Eric Angenot en de grafische ontwerper Harrisson stellen er hun project Mute mutate mutilate mutiny voor, een uitgestoken hand naar de passant.

De organisatie vzw Atrium wil de commerciële wijk rond het Sint- Denijsplein helpen ontwikkelen. Samen met het kunstencentrum Wiels riepen ze het project Speedy Wash in het leven: een evenement dat het leegstaande, uit de jaren 1960 daterende wassalon nieuw leven wil inblazen. Interactie met de straat, buurt en de voorbijgangers staat centraal in het concept. Naast de tentoonstelling in de ruimte zelf, speelt het uitstalraam een belangrijke rol. Daartoe ontwierp de kunstenaar Filip Van Dingenen ook een mascotte. Die 'reist rond' in de etalages van de nabijgelegen buurtwinkels - een artistiek bruggetje tussen handelaars, buurtleven en kunst.

Voor de derde keer op rij brengt Speedy Wash twee artiesten samen. De beeldende kunstenaar Eric Angenot en de grafische ontwerper Harrisson, beiden docent aan de École de Recherche Graphique, vormen voor het eerst een tandem. Hun Mute mutate mutilate mutiny staat voor een speelse uitnodiging aan de passant om betekenissen te filteren uit een web van sculpturale vormen en grafische ingrepen die elkaar afwisselend versterken of tegenspreken. Angenot leverde op het nabijgelegen Acht meiplein in Vorst ook een permanente ingreep. Green forms invasion is een serie enigmatische vormen in hout die tegelijkertijd zitbank, speeltuig en sculptuur zijn. Een democratisch en laagdrempelig project dus. Bovendien produceerden de twee een kleine, schattige en humorvolle publicatie die in de handelszaken van de buurt en in Wiels te verkrijgen is - eveneens gratis.

:: Speedy Wash #3 - Eric Angenot & Harrisson: Mute Mutate Mutilate Mutiny > 16.8.2009, 7/7, gratis Sint-Denijsplein, Vorst, 02-347.30.33, www.wiels.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni