Spiegeltheater brengt galgenhumor in Landjuweel

Jean-Marie Binst
┬ę Brussel Deze Week
30/09/2005
Ook Vinterbergs familiekroniek Festen schermt om het Landjuweel, de meest prestigieuze wedstrijd voor amateurtoneel in Vlaanderen. Met haar theaterbewerking door regisseur Philippe Lepez hoopt toneelkring Spiegeltheater alle andere toernooiridders uit het zadel te lichten.

Als Spiegeltheater uit Roeselare zaterdag 1 oktober op het podium klimt, bestaat de groep dag op dag twintig jaar. Op het verjaardagsmenu: galgenhumor. Drie jaar terug won het gezelschap het Landjuweel met Modigliani, waarmee het door Vlaanderen en Nederland kon toeren. Spiegeltheater is altijd happig geweest op competities; meermaals deed de groep mee aan de Interprovinciale Toneeldag en ook tijdens het Provinciaal Toneeltoernooi (nu afgeschaft) werkten de acteurs zich in de kijker. Met Festen van Thomas Vinterberg won Spiegeltheater het laatste West-Vlaamse Provinciaal Toneeltoernooi. Wellicht heeft dat de selectieleden van het Landjuweel geïnspireerd om de zwarte komedie - voor zover er te grijnzen valt - in Brussel te tonen.

De toneelgroep had er een bezetting van vijftien man voor ingezet, geen sinecure als u weet dat er twee eigen producties per jaar worden opgevoerd, naast tal van activiteiten als theaterinitiatie in schoolklassen, coproducties, kindertoneel en gastvoorstellingen voor eigen fanclub.

Familiefrustraties
Als film heeft Festen van Thomas Vinterberg menig burgerlijk gezinshoofd - of hij nu zijn trappist niet missen kan, zijn kinderen kleineert of zijn vrouw slaat - nederig aan het bidden gezet: "Heer, dat ik dit soort familiefeest nooit beleven moet. Bid voor mij."

Cineast Vinterberg, die met Lars von Trier een van de stichters van Dogma95 is, won met Festen in 1999 de Speciale Juryprijs in Cannes. Naar stijl pleit Dogma95 voor filmen 'uit de hand', ongezuiverde locaties en maagdelijk zuivere afspraken zoals authenticiteit, directheid en blote werkelijkheid. Zekerheden worden er op de schopstoel gezet. Festen laat het masker van de schone schijn vallen tijdens het - eerst jubelende - verjaardagsfeest van vader. Alle familiale spanningen, frustraties en wraakneigingen worden blootgelegd.

Theaterregisseur Philippe Lepez gaf het verhaal wat andere klemtonen, kwestie van het galgenmaal scenisch verteerbaar op te dienen. Maar het blijft een rauw stuk, met akelige spanningsmomenten en een Goya-humor die als een baksteen op de maag komt te liggen. Zelf schrijft Lepez: "Het is een stuk over zwijgen, over mislukking, over pijn, over ontkenning, over onvermogen, over vernedering, over onderdrukking, over macht en onmacht onder vele vormen en op verschillende niveaus. En dit tegen de achtergrond van de deftige conservatieve burgerlijke familie, met de daarbij horende verstikkende groepsdynamiek." Geen makkelijk drama om geloofwaardig te maken. Kan de gemene deler van elk acteurstalent van Spiegeltheater boven de overige vijf producties van het Landjuweel uittornen? Het oordeel is aan de kijker.

:: Festen, door Spiegeltheater op zaterdag 1 oktober om 19 uur in VCA, Veeweydestraat 24, 1070 Anderlecht, 03-222.40.97.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni