Stichting waakt over nalatenschap Philippe Vandenberg

© brusselnieuws.be
24/11/2011
De drie kinderen van de in 2009 overleden schilder Philippe Vandenberg hebben een stichting opgericht die het nagelaten oeuvre levendig wil houden. Tegelijk is een studie aan de gang over hoe je bepaalde van zijn werken, bewerkt met bloed of met krijt, moet bewaren.

De Gentse schilder Philippe Vandenberg pleegde op 29 juni 2009 zelfmoord in zijn atelier in Sint-Jans-Molenbeek. Hij was toen 57 en bezig aan een internationale comeback, maar de eenzaamheid (hij was gescheiden, red.) woog hem te zwaar. Hij deelde een zwartgallige visie op het leven met de Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline.

Zijn drie kinderen - Hélène, Gillaume en Mo - hebben een stichting opgericht, de Estate Philippe Vandenberg - die de archivering en promotie van 's mans kunst behartigt, schrijft Knack deze week. De stichting is een kruising tussen een vzw, die instaat voor de archivering, catalogisering en onderzoek en een zogenaamde maatschap, waarin het kapitaal is ondergebracht en die het oeuvre aan musea, galeries of verzamelaars verkoopt. De stichting is gevestigd in de Napelsstraat in Elsene.

Innerlijke onrust
Vandenberg vernietigde naar schatting een vierde van zijn werk door het te herbeschilderen. Ook van karakter was hij een beeldenstormer, zij het van broze type. In veel van zijn werken treedt zijn innerlijke onrust prominent op de voorgrond.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, de hogeschool La Cambre en de Artesishogeschool werken aan een studie over de conservatie van zijn werken. Het gebruik van (eigen) bloed en krijt vergemakkelijkt die niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni