Stripfestival Ganshoren-Brussel

Delphine Georges, Niels Ruëll
© Agenda Magazine
18/05/2006
Op 21 mei vindt de 17de editie van het Stripfestival Ganshoren-Brussel plaats. Eregast dit jaar is de 85-jarige auteur Eddy Paape.

De Brusselse auteur Eddy Paape kan terugblikken op een roemrijke loopbaan van 60 jaar in het stripvak. Hij behoorde tot de entourage van Franquin, Peyo en Jijé. Met Greg maakt hij de avonturenstrip Luc Orient. Ook de avonturen van razende reporter Flip Flink zijn door Paape getekend. Een tekening van zijn hand siert de affiche van het stripfestival en van de striptekenwedstrijd. Een speciale editie van het stripverhaal Pathos de Sétungac - In dienst van de koning zal in albumvorm worden uitgegeven. De eerste 16 pagina's van het album zullen worden gewijd aan de laureaten van de striptekenwedstrijd 2006. Elk album wordt genummerd en gesigneerd door de auteur zelf. Uiteraard is hij niet de enige tekenaar die bereid is om te signeren op het festival in de schaduw van de basiliek.

Het stripfestival verwent ook dit jaar kinderen met een waaier aan activiteiten, spelletjes en een leeshoek. Zondag reikt het Stripfestival Ganshoren-Brussel ook voor de vijfde keer de Carolus Quintus prijs uit aan een maatschappelijk geëngageerde album. Vorig jaar werd Jacques Tardi bekroond voor De stem van het volk, een meesterlijke vierdelige cyclus over de Parijse Commune van 1871 die eindigde in een bloedbad. Tardi is een Europese grootheid die niet gemakkelijk uit zijn kot te lokken is. Toch kwam hij vorig jaar de prijs persoonlijk in Ganshoren ophalen. Dit jaar gaat het nog tussen De dagelijkse worsteling van Manu Larcenet, De val van Etienne Davodeau en Het contract, het eerste album in de weinig bekende maar bloedstollende serie Cuervos van Richard Marazano en Michel Durand. Ook amateurs of beroepstekenaars-in-wording mogen het podium op. Elk jaar opnieuw daagt het stripfestival jongeren uit om een verhaal uit te werken rond een thema. In 2006 luidde dit 'Fantasmagorie'. In vier leeftijdscategorieën wordt een winnaar aangeduid. Stripverhalen digitaal ontworpen door en voor gebruik op een computer vormen een vijfde categorie. Boven alle categorieën heen, bekroont de jury een werk als 'Hartendief'. De bekroonde inzendingen maken deel uit van een tentoonstelling die te bezichtigen zal zijn van 13 tot 28 mei in het Dexia Art Center.

:: Stripfestival Ganshoren-Brussel - 02-422.00.11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni