Subsidies voor kunstenorganisaties verhoogd met zestien procent

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
29/04/2009
De toekenning van de kunstensubsidies doet minder stof opwaaien dan gevreesd. Het totale budget is verhoogd, de meeste Brusselse organisaties maken een sprongetje voorwaarts. Maar Flagey, de Brussels Biennial, het Europees Filmfestival en dansgezelschap Zoo komen er bekaaid af.

Het moment waarop de subsidies worden toegekend in het kader van het Kunstendecreet, wordt altijd met een bang hart afgewacht door alle organisaties die actief zijn op het vlak van theater, dans, muziektheater, architectuur, beeldende kunst, muziek, kunsteducatie,... Bij deze ronde zag het er vooral naar uit dat er (zelfs vrij fors) zou moeten worden bezuinigd in 2010, 2011 en 2012.

Dat is uiteindelijk niet het geval. Minister van Cultuur Bert Anciaux (SP.A) slaagde erin de Vlaamse regering te laten instemmen met een subsidieverhoging met vijftien procent, tot 97.996.000 euro, voor heel Vlaanderen welteverstaan (naar verluidt vooral met het argument dat cultuur een steeds belangrijkere economische sector is die ook banen oplevert).

Brussel gaat met het niet-onaardige bedrag van 24.650.000 euro lopen, een groei tegenover 2008 met zo'n zestien procent. Ter vergelijking: organisaties die in Antwerpen zijn gevestigd, zijn goed voor 20.882.990 euro, Gent voor 19.435.000 euro. De grote steden trekken nu eenmaal de meeste kunstenaars en kunstenaarsorganisaties aan. Uiteraard kunnen die ook actief zijn buiten de stad waar ze zijn gevestigd, denk aan de reizende theatergezelschappen.

Vooral dansgezelschappen blijven Brussel als hun thuis beschouwen: van de dertien dansgezelschappen met structurele subsidies zijn er tien met hoofdkwartier in deze stad.

Goed gesoigneerd
Drastische subsidieverminderingen zijn vermeden, maar omgekeerd is het evenmin zo dat er voor individuele organisaties nog een spectaculaire groei in zat, op een enkeling na. Grote namen als Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker of de KVS blijven ongeveer op hetzelfde niveau als voorheen. Bronks, dat net in zijn nieuwe theater aan de Varkensmarkt is getrokken, ziet zijn subsidies nog wel stijgen van 929.000 euro tot 1.100.000 euro. Van KVS en Bronks, dat nu naast de Kopergietery in Gent en HetPaleis in Antwerpen als een 'groot jeugdtheater' wordt beschouwd, wordt wel geëist dat ze de kunstenaars goed soigneren: de kunstenaarsvergoedingen moeten minimaal een derde van de totale kosten bedragen.

En hoe vergaat het een aantal andere Brusselse organisaties? Tristero en de Parade, bij de vorige subsidieronde volledig onterecht over het hoofd gezien, krijgen nu wel structurele middelen: twee keer 170.000 euro per jaar, wat weliswaar minder is dan de adviescommissie had voorgesteld.

Problemen
Een Brussels 'probleemgeval', Corban van Walter Verdin, krijgt van Anciaux toch 200.000 euro, ondanks negatieve adviezen. Wiels, waar nu de Luc Tuymans-expositie loopt, ziet zijn subsidies met bijna 200.000 euro stijgen tot 600.000 euro. De Brusselse Werkplaats voor Podiumkunsten kan nu echt van start met een bedrag van 295.000 euro. De Brusselse afdeling van het Festival van Vlaanderen boert evenmin slecht, met een verhoging van 457.508 euro tot 580.000 euro. Muziektheater Pantalone stijgt tot 340.000 euro, maar moet zeker de werking van TKunstenhuis voor kleine kinderen op het Martelaarsplein voortzetten.

Het Europees Filmfestival daarentegen vangt bot. De eerste editie van de Brussels Biennial/Brussels Biënnale, met al zijn perikelen, heeft evenmin kunnen overtuigen. En bij de dansgezelschappen valt Zoo van Thomas Hauert uit de boot, tot groot verdriet van velen in de Brusselse kunstensector.

En dan is er nog het geval-Flagey, dat zakelijk en artistiek negatieve adviezen had gekregen. Anciaux, die zo hard zijn best heeft gedaan om Hugo De Greef er aan het hoofd te krijgen, kan het zich niet permitteren om dit symboolproject voor de samenwerking tussen Nederlandstaligen en Franstaligen in Brussel op droog zaad te zetten. Flagey zal daarom de komende jaren buiten dit Kunstendecreet worden gesubsidieerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni