't Mariacranske viert 500ste verjaardag met boek

© tvbrussel
01/11/2007
't Mariacranske, de Brusselse rederijkerskamer, bestaat dit jaar precies vijfhonderd jaar. Daarmee is het de oudste cultuurvereniging in Brussel. Om dat te vieren is er een boek uitgegeven over vijfhonderd jaar theater, literatuur, dichtkunst en stadsfeesten in deze stad.

De rederijkers ontstonden in de Middeleeuwen en waren bewegingen van dichters, schrijvers en theatermakers. Ze lieten niet na de maatschappij licht-anarchistisch en humoristisch te benaderen.

Een van de gedichten in het boek dat nu wordt uitgegeven is van de hand van Brusselaar Jan Smeken, de eerste voorzitter van 't Mariacranske. Hij schreef in 1511 een gedicht over een sneeuwpoppenfestival in 1510, tijdens een koude Brusselse winter. Nederlander Rick De Leeuw vertaalde zijn gedicht naar modern Nederlands.

"De een, een oud wijf, de snolste der snollen,
In haar kop gaapte een mond zonder tand.
De ander, een kerel uit een ander land.
Het leek wel een Griek of misschien een jood.
Op zijn hoofd stond een hoed als een lappenmand.
Of wat het ook was, het stond idioot."

Smeken vertelt met zijn gedicht heel wat over hoe de mensen toen leefden en dachten. "Het gaat over de angst voor vreemdelingen, hoe ze met godsdienst omgingen, hoe de mythische figuren nog echt leefden in de stad. Maar het ging ook over de dronkelap of de ambtenaar in de straat," legt De Leeuw uit.

"Het zijn thema's die vandaag ook nog bestaan. Dat is aan de ene kant heel geruststellend omdat die dingen al eeuwen lang zo zijn. Maar dat is aan de andere kant ook beontrustend omdat er niets veranderd is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni