Ten Weyngaert sluit seizoen af op groot scherm

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
16/06/2006

Gemeenschapscentrum Ten Weyngaert heeft er alweer een druk seizoen opzitten en zal dat op zaterdag 17 juni met zoveel mogelijk schoon volk vieren in de Abdij van Vorst. Een fietstocht, een wandeling en heel wat initiaties staan op het programma. Maar de kers op de taart is ongetwijfeld de openluchtprojectie van de Belgische surrealistische film L'oeuvre au Noir van André Delvaux, die bij het vallen van de avond te zien zal zijn op groot scherm.

'Hopen op mooi weer' is een huizenhoog cliché als het gaat over openluchtevenementen, maar Ciné Téwé - zoals het slotevenement heet - staat of valt er helemaal mee. "Als het regent nemen we collectief ontslag," stelt de centrumverantwoordelijke met een vleugje humor. Ten Weyngaert kreeg namelijk geen vergunning om in de binnentuin van de Abdij van Vorst grote tenten te plaatsen, waardoor het moment de gloire, de voorstelling van L'oeuvre au Noir, bij regenval letterlijk in het water zou vallen.

Mooi weer moet en zal het dus zijn, of toch vanaf twee uur in de namiddag, want dan wordt het slotevenement op gang geblazen met een fietstocht door de schilderachtige landschappen van het Pajottenland. "Met de fietstocht willen we de Vorstenaars nog eens de fiets van de haak laten halen en tonen dat je niet zo ver moet fietsen om een mooi ritje te maken," zegt de centrumverantwoordelijke. De rit gaat via Drogenbos en Lot naar Sint-Pieters-Leeuw, Gansbeek, Vlezenbeek en Ruysbroek. Tussendoor is er tijd voor een pint- frisdrank- of koffiepauze.
Om zes uur kan u de stapschoenen aantrekken voor een fikse wandeling in de gemeente. De wandelaars krijgen tekst en uitleg over de Vorstse bezienswaardigheden, zoals onder meer het Hoogtepunt Honderdplein met de Sint-Augustinuskerk, het Dudenpark, het gemeentehuis in art-decostijl en uiteraard de Sint-Denijskerk.

Dansen is in
Het slotevenement moet het toetje zijn van alle activiteiten die het afgelopen seizoen in Ten Weyngaert plaatsvonden, en dat zijn er wel wat. Zo wordt zaterdag de laatste editie van Dudeken afgewerkt. Het krantje dat gemaakt wordt met en door kinderen van verschillende scholen in Vorst is helaas al aan haar afscheid toe.

Vanaf zessen beginnen ook de talrijke initiaties. Opvallend veel aandacht gaat daarbij naar dans, met een oriëntaals, een country en een volksdansatelier. "We merken de laatste jaren dat de dansinitiaties in de gemeenschapscentra opvallend in de lift zitten. Zo was er ook al heel wat interesse voor onze flamenco- en tangodanslessen." Er is eveneens een film en fotoreportage-initiatie door de mensen van Imagica, die de deelnemers leren er met een camera of fototoestel op uit te trekken om met boeiend beeldmateriaal terug te keren. Tussen de initiaties door zijn er nog optredens van het latinogetinte Trio 56 en het Gentse Detergent.

Het grote orgelpunt van de avond begint bij valavond. Dan wordt het negen op zes meter lange doek uitgerold voor de projectie van L'oeuvre au Noir, die gebaseerd is op de roman Het hermetisch zwart van Marguerite Yourcenar, over een chirurgijn en alchemist uit het zestiende eeuwse Vlaanderen die vluchten voor de Inquisitie. De film wordt door niemand minder dan Delvaux' dochter Catherine en filmkenner Isabelle Molhant ingeleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni