Tentoonstelling over fietsen en 'de koers'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/06/2006
De koers leeft al jaren in België, en met wielergod Tom Boonen laait de passie weer helemaal op. Van 9 juni tot en met 11 juli loopt in het Gemeenschapscentrum De Markten de tentoonstelling Koers. "Het is een prachtige tentoonstelling geworden over de fiets en de wereld van de koers," zegt Nora De Kempeneer, de centrumverantwoordelijke.

'Ik had al lang zin in deze tentoonstelling," zegt Nora De Kempeneer. "Iedereen is in België wel met de koers bezig, het is bijna mythisch. Op tentoonstellingen en bij de kunstenaars thuis zie ik die fascinatie altijd weer opduiken. Ik heb eerst anderhalf jaar gezocht naar artiesten die met de koers bezig zijn. Ik wou een plezante, vrolijke tentoonstelling."

Koers is de eerste tentoonstelling van De Markten waarin iets met sport wordt gedaan. Ze gaat over de wielrennerij en alles wat eromheen hangt. Er worden heel verschillende werken tentoongesteld, zoals foto's, video's en beeldhouwwerken. "De inhoudelijke invulling door de artiesten is ook heel divers, heel eigen. De kunstenaars behandelen echt het hele gebeuren, in al zijn facetten. Dat maakt het heel plezant," vertelt De Kempeneer.

De tentoonstelling brengt zeventien kunstenaars samen, met werken die rechtstreeks of minder direct verwijzen naar fietsen of de koers. "We hebben onder andere een prachtig schilderij van Marcel-Louis Baugniet (1896-1995), Coureur cycliste, dat een wielrenner afbeeldt," vertelt De Kempeneer. "Alain Breyer is dan weer een jonge, maar al vrij bekende fotograaf die het wielerpubliek fotografeert. Hij volgt etappes van de koersen en neemt dan foto's van de toeschouwers. Van hem staan er zes foto's. Michel Barzin heeft tekeningen en schilderijen gemaakt over de Tour de France. Van Pierre Courtois is L'art de la roue: een enorm wiel waarop tientallen kleine fietsen zijn gemonteerd. Pat Van Hemel­rijck staat met De huisoefenmeester op de tentoonstelling. Dat zijn twaalf hometrainers waar de bezoekers op mogen zitten."

"We zijn ook in het Wielermuseum van Roeselaere oude fietsen gaan ophalen, onder andere een oude houten fiets, die we zullen tentoonstellen."
Tijdens de tentoonstelling staan er verschillende randactiviteiten gepland. Op Koers en poëzie interviewt de Brusselse dichter Frank De Crits de dichters Patrick Cornillie en Willie Verhegghe, twee wielerfanaten. Film en koers toont de films Dood van een sandwichman en Pour un maillot jaune. "De eerste is gemaakt naar aanleiding van de dood van Jean-Pierre Monseré (na een aanrijding door een auto, red.). Het is in die zin ook een aanklacht tegen het negatieve van de topsport, en van koers in het bijzonder. De andere film staat daar rechttegenover. Het is een hommage aan de Tour de France, aan de vedetten," aldus De Kempeneer. Robbe De Hert zal beide films inleiden.

En ook Guido Belcanto zal van de partij zijn: hij komt met De Grote Prijs Belcanto een lezing geven over de koers. Mishtu Orchestra zijn een aantal jonge artiesten die muziek maken op het ritme van een etappe van de Tour de France. De etappe wordt op een scherm uitgezonden, waarop ze dan live muziek maken. Deze en andere randactiviteiten worden deels gratis aangeboden, voor andere activiteiten betaal je een prijs die rond de vier euro ligt.

"Met de tentoonstelling willen we de passie voor de koers een beetje overbrengen. Ook willen we laten zien dat het bij de kustenaars leeft. Het lijken verschillende werelden, maar dat is niet noodzakelijk zo."

:: 'Koers': GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel,
open: van 9 juni tot en met 11 juli - elke dag van 12 tot 18 uur (gesloten op maandag) - gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni