Tentoonstelling van Bernar Venet & Jacques Charlier

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
01/06/2009
Disorder plaatst de werken van twee kunstenaars tegenover elkaar. De striptekeningen van de Belg Jacques Charlier gaan een dialoog aan met de sculpturen en schilderijen van de Frans-Amerikaanse artiest Bernar Venet. Centraal staat Venets carrière en de kunstwereld van New York.

De Fransman Bernar Venet (1944) woont sinds midden jaren 1960 in New York. Zijn sculpturen, niet zelden uit staal, nemen een eigen plaats in de naoorlogse kunstgeschiedenis in. Venet reflecteert in zijn oeuvre over de identiteit van kunst, op een conceptuele manier die zowel schilder- als beeldhouwkunst omsluit. Concreet werkt hij rond de stochastische variabele: een begrip uit de kansberekening dat een meetbare reële functie aangeeft op de verzameling van uitkomsten. Dat resulteert in werken die, ondanks hun wiskundige grondslag, onzekerheid en wanorde uitademen.

Het Paleis van Schone Kunsten toont, in samenwerking met curator Claude Lorent en galerie Guy Pieters - een reeks van recente, onuitgegeven werken. De meeste dateren van dit jaar. Er zijn twee grote groepen: 'Effondrements', bogen van Corten-staal, en 'Saturations', schilderijen die voortvloeien uit een synthetische mengeling van wiskundige gegevens. Daarnaast toont Venet het resultaat van een schilderperformance met behulp van een stalen staaf.

Die werken gaan een directe dialoog aan met de graveerplaten van de Belgische beeldhouwer Jacques Charlier. Die vormen het basismateriaal voor zijn La courbure de l'art, een stripverhaal dat met vele knipogen Bernar Venet en zijn vrienden in het kunstwereldje portretteert. Venet verhuisde als twintiger naar New York en maakte in de jaren 1970 naam als conceptuele kunstenaar. Initieel wijst hij de materie af, maar vandaag is zijn werk voornamelijk gedomineerd door het stoffelijke.

Daarnaast tracht hij tegengestelde begrippen zoals zwaarte versus lichtheid, kunstenaar versus arbeider, conceptueel versus materieel in zijn werken te verzoenen.

:: Disorder - Bernar Venet & Jacques Charlier
wanneer: > 30.8.2009, do 10 > 21.00, zo 10 > 18.00
waar: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, 02-507.82.00, info@bozar.be, www.bozar.be


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni