Tentoonstellingen ten huize van Cauchie

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
13/04/2005
Het Cauchiehuis aan de Frankenstraat 5 heeft de naam een van de fraaiste art-nouveautempels van Brussel te zijn. Over de merkwaardige reddingsoperatie, op het getouw gezet door Léo en Guy Dessicy, kon u in december alles lezen in Brussel Deze Week en op deze website (zie ook: aanverwante artikels). Guy Dessicy was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Als een van de stichters van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal redde hij het Waucquezhuis van Victor Horta van de ondergang.

Het Cauchiehuis was het levenswerk van Paul Cauchie, een decorateur, architect en schilder. Hij bouwde de art-nouveauwoning met atelier samen met zijn echtgenote Lina Voet. Cauchie was vooral vermaard voor zijn sgraffiti, een reliëf-silhouet­achtige decoratie, zoals te zien op de gevel van zijn huis. De sgraffiti moesten een aanvulling zijn op het architectonische concept. Voor elke gevel maakte hij een ander ontwerp.

Dit jaar viert het Cauchiehuis zijn honderdste verjaardag, en naar aanleiding van die feestelijke gebeurtenis organiseren de Dessicy's een tentoonstellingenprogramma. Op het spoor van Lina Cauchie toont nog tot en met 24 april het oeuvre van de kunstenares die in Paul Cauchie een levensgezel vond. Het gaat om aquarellen, water- en olieverfschilderijen. Van 7 tot en met 29 mei kunt u de gravuren van Jacques Raket bezichtigen. Twee mooie gelegenheden om een uniek huis te ontdekken.

:: Op het spoor van Lina Cauchie, Cauchiehuis, Frankenstraat 5, 1040 Etterbeek
data: nog tot 24 april
:: Gravuren van Jacques Raket, Cauchiehuis, Frankenstraat 5, 1040 Etterbeek
data: van 7 tot 29 mei

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni