Terra Nova in beeld: Wordt dit het beloofde land?

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
28/06/2006
'Terra Nova in beeld', zo heet de fototentoonstelling die lesgevers van het Nederlandstalig Brussels centrum voor volwassenenonderwijs Lethas-CVO met hun cursisten realiseerden. 46 cursisten werden door fotograaf Koen Broos geportretteerd.

Terra Nova, 'nieuw land', verwijst naar de straatnaam waar het Brussels centrum voor volwassenenonderwijs Lethas-CVO zijn lessen Nederlands geeft aan anderstaligen. Nieuwland loopt helemaal van de Zuidlaan voorbij het Rouppeplein tot aan de Philippe de Champagnestraat. De leslokalen van Lethas-CVO bevinden zich daar op het eind. Vergeleken met de parallelstraat, de Stalingradlaan, lijkt Nieuwland veel meer een achterafstraatje, waar vernieuwing het pleit tegen de verloedering (voorlopig) nog niet echt heeft gewonnen.

125 nationaliteiten
Natuurlijk heeft de naam van de fototentoonstelling ook een symbolische betekenis: een overgroot deel van de cursisten in deze school zijn niet van Belgische origine. Ze hebben hier hun nieuwe land (het beloofde?) gevonden, of ze hopen dat te doen. De meesten hebben ondertussen wel de Belgische nationaliteit, maar in totaal zijn ze uit 125 verschillende landen afkomstig.

De cursisten die ermee instemden te worden geportretteerd, moesten in één zinnetje een urgente vraag stellen. Die zou dienen als fotobijschrift bij het portret (in het Nederlands). De ene heeft de vraag al wat ernstiger opgevat dan de andere. Terwijl een vrouw uit Oezbekistan - een operazangeres, zo vertelt men me - zich afvraagt of Nederlands haar zal helpen om zich beter te integreren in België - stelt een Mexicaan met een vrolijk gezicht zich de vraag waarom de Belgen de chocolade van de Azteken hebben gestolen.

Een Belgische vrouw van Afrikaanse origine vraagt zich samen met vele anderen dezer dagen af wat de voordelen van de EU zijn. Een Zwitser legt de vinger op een zere plek door te vragen waarom Vlamingen en Walen een probleem met elkaar hebben. Een zwarte man met rastapet op en kralen om de hals wil weten hoe het Vlaams Belang denkt over mensen zoals hij. (De man is binnenkort trouwens geen onbekende meer in Brussel: Jupiter Diop, afkomstig uit Senegal en sinds 2004 in België, staat dit weekend met zijn groep Massive 5 op het podium van Couleur Café.)

"Moeten wij alles doen voor de liefde?" "Ik heb Nederlands gestudeerd. Ben ik al geïntegreerd?" "Word ik verpleegster in een Vlaams ziekenhuis?" "Hoe lang nog zullen de straten vuil en de huizen verlaten zijn in Brussel?" "Waarom laten de Belgen hun honden kaka doen op straat?" "Waarom is het als buitenlander zo moeilijk om een appartement te vinden in Brussel?" "Ik wil in België blijven. Wilt u mij daarbij helpen?" Het zijn voorwaar geen eenvoudige vragen die de kijker krijgt voorgeschoteld.

De tentoonstelling Terra Nova in beeld was enkele maanden geleden al eens te zien in het Brusselse stadhuis, de komende dagen valt ze te bewonderen in het Brussels parlement. Daarna zal ze nog te zien zijn in verschillende culturele centra in Vlaanderen. Megaluna + Triumviraat, een bureau voor visuele communicatie, bundelde de portretten in een mooi vormgegeven boekje. Onlangs kregen de cursisten ieder hun exemplaar van dit kleinood.

:: Terra Nova in Beeld. Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Lombardstraat 61-67, 1000 Brussel
data: 3 > 7, 10, 11 juli 2006, van 10 > 17.00 uur
tickets: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni