Toekomst kunstencentrum Wiels aan zijden draadje

© brusselnieuws.be
11/12/2009
Het centrum voor hedendaagse kunst Wiels ziet 2,75 miljoen euro aan zijn neus voorbijgaan door een negatief advies van de Inspectie Financiën. Een lid van de raad van bestuur van Wiels blijkt ook bestuurder te zijn van een aannemersgroep die bij de werken betrokken is. Zonder de centen gaat Wiels wellicht dicht.

De 2,75 miljoen euro waren gereserveerd voor Wiels binnen het Beliris-fonds, het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en het Brussels Gewest.

Twee jaar geleden opende de gerenoveerde voormalige brouwerij - van de hand van architect Adrien Blomme - in Vorst de deuren, maar volgens de inspectie van Financiën werd de procedure voor de openbare aanbesteding niet gerespecteerd. Dat schrijft Le Soir vandaag.

Bestuurdersperikelen
Waarin het niet-respecteren van de procedure bestaat, schrijft de krant niet. Tegenover de stadsradio FM Brussel bevestigt artistiek leider Dirk Snauwaert echter dat de inspectie een probleem zag met bestuurders. Eén van de leden van de raad van bestuur van Wiels, Sophie Le Clercq, is tevens bestuurder bij een aannemersgroep die bij de werken betrokken was.

Volgens Wiels is de procedure desalniettemin correct verlopen. Het kunstencentrum vraagt zich eveneens af waarom Beliris geen aanvraag indient voor een nieuw advies. Zonder de subsidies ziet Wiels de toekomst somber in en zal het de deuren moeten sluiten.

Het Centrum is ook kwaad dat er een schandaalsfeer is ontstaan rond de hele renovatie. Wiels dreigt er nu mee de staat aan te klagen of te sluiten als het centrum de subsidie niet krijgt.

Kunstveiling
De moeilijkheden bij Wiels om de werkzaamheden te betalen zijn al langer gekend. Onlangs nog kwam het kunstencentrum in het nieuws met een veiling van kunstwerken om geld in te zamelen.

De kunstwerken werden door bekende binnen- en buitenlandse kunstenaars geschonken en gingen in totaal voor een kwart miljoen euro onder de hamer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni