Truc Troc ruilt kunst tegen wildste aanbiedingen

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
10/12/2006
Op de jaarlijkse kunsthappening Truc Troc bood een honderdtal kunstenaars in de Terarken-ruimtes van Bozar, dus ver weg van het commerciële circuit, werk aan dat ze wilden ruilen tegen een voorwerp of een dienst. De eerste editie van het merkwaardige initiatief dateert alweer van 1975.

Inspiratie en originaliteit staan altijd centraal bij het sluiten van de deals. De verrassendste - of alvast meest morbide - overeenkomst aller tijden betreft een schilderij dat van eigenaar verwisselde in ruil voor tien liter bloed. Maakten daarnaast deel uit van het ruilen - de oudste en misschien wel eerlijkste vorm van handeldrijven: twee ton steenkool (in één keer geleverd?), een Saab van tien jaar oud, een levenslang abonnement op de voorstellingen van Théâtre de Poche, veertig uur professioneel klussen in de woning van de kunstenaar, een driedelig maatpak.

Ook dit jaar heerste er een ludieke sfeer. De kunstenaars zijn vaak emotioneel sterk verbonden met hun geesteskinderen en doen er soms node afstand van. Velen vinden het leuker om iets tastbaars in handen te krijgen dan een koude overschrijving, ook al is het ruilobject op zich niet zo veel waard. Het feit dat kunst in woningen terechtkomt van mensen die het zich anders (nog) niet kunnen permitteren, spreekt veel kunstenaars aan.

Het publiek van Truc Troc is van alle leeftijden, maar toch overwegend jong, met een beperkt budget maar boordevol ideeën. Dit jaar werd er onder meer voorgesteld: 'Mezelf als model', 'Een jaar lambrusco', 'Een middag pedalo op de Mellaertsvijvers'. Opvallend was ook het ruime therapieaanbod: van (voet)massage over traumabehandeling tot niet-freudiaanse psychotherapie. Er waren ook vrij veel gegadigden die een kunstwerk in de wacht dachten te slepen in ruil voor een verhalenavond, al dan niet op het oorkussen.

Toch lijkt het aanbod minder royaal dan vroegere jaren. Als er op vorige edities genereus een appartement voor een maand in Salvador de Bahia werd aangeboden, dan is dat nu 'verschraald' tot een weekendje Luxemburg, Wenen of Venetië. Andere ruilmiddelen waren het opzetten van een website, of hulp bij de familiestamboom: middenstanders zij aan zij met kamergeleerden en studenten dus. Solidariteit staat in elk geval het hoog in het vaandel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni