Uitgelicht: Knibbel, knabbel, taai subsidiehuisje

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
06/06/2012
Zoals het subsidievoorstel 2013-2016 van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) nu op tafel ligt, wordt de Brusselse regio met haar vele Vlaamse verenigingen en kunstenaars al met al niet slecht bedeeld. Wiels en het Kaaitheater stijgen zeker, maar een heleboel andere Brusselse kunstenaars en organisaties zien hun subsidie ferm teruggeschroefd – of vallen helemaal uit de boot.

O p 29 juni kan de Vlaamse regering beslissen over het (tegen dan definitieve) voorstel van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) over meerjarensubsidies voor de kunstensector. 'Kan', schrijven we, want bij onduidelijkheid, patsituatie in de stemronde of welke hindernis dan ook mag de bevoegde minister een jaar uitstel inroepen. In dat geval wordt de huidige jaarsubsidie van elke vereniging verlengd om de continuï­teit te verzekeren. Gelukkig ligt dat 'rampscenario' niet in de lijn van het beleid.

Wat dreef nu de vorige dagen de spanning ten top? Vlak voor het weekend zette de minister een copy-paste van de subsidieverdeling 2013-'16 op het internet, zoals die haar door haar Agentschap Kunsten & Erfgoed (de adminis­tratie) was voorgelegd. De administratie had zelf maar een eindvoorstel gedaan, omdat de overkoepelende Adviescommissie na haar huiswerk geen globale conclusie aan de minister kon of wou geven, ook al had Schauvliege om een finaal akkoord gevraagd.

Het subsidievoorstel van de administratie op internet zetten: 'boe' klonk het uit verschillende hoeken. 'Nieuwe', transparante politiek zou dat bij de jonge garde politici heten, toen die een paar jaar geleden aantrad. Nu steigerden Yamila Idrissi (SP.A) en Alexander De Croo (Open VLD): de openheid kon het politieke debat counteren. In feite zou de zet ook de impact zichtbaar maken van het lobbywerk binnen de belangengroepen die traditioneel een en ander hopen bij te sturen - al kan dit eigenlijk niet meer volgens de letter van het draaiboek.

Niet decretaal, niet heilig
Maar mevrouw de minister heeft nog wat rek, ondanks de naakte cijfers op het internet (zie link onder dit stuk). De definitieve beslissing wordt genomen na het politieke debat. Bovendien beschikten de adviescommissies over een richtbedrag waarbinnen ze de koek verdeelden, waarnaast het restbedrag (6 miljoen euro) nog wat ruimte liet voor verschuivingen. Bovendien is de ranking (dit is de optelsom van de individuele quoteringen door de commissies) geen decretaal gegeven en is het dus ver van allerheiligst en 'absoluut' - ook al is die collectief besproken door de Adviescommissie. De ranking is ook afgetoetst op het hele kunstenlandschap en op de motiveringstekst. Bijgevolg moet de ranking niet anders geïnterpreteerd worden dan als 'een vorm van motivering'. Dat maakte de administratie duidelijk op een in zeven haasten bijeengeroepen 'bijles' voor de pers (afgelopen dinsdag).

Verder blijft het voor minister Schauvliege nog mogelijk om deze maand 'persoonlijke' accenten te (ver)leggen. Ze beschikt namelijk nog over het externe criterium dat ze kan inroepen: de regionale spreiding van het geld. Toch is provinciaal geruzie binnen Vlaanderen het laatste wat het cultuurlandschap verdient.Laten we er dus van uitgaan dat het subsidieadvies grotendeels het huidige voorstel wordt, en daarin is Brussel 23,9 miljoen euro 'waard'.

Kleine Brusselse verenigingen die het wel zeker kunnen schudden, doordat ze een dubbel negatief advies hebben gekregen (nul euro), zijn Cimatics (audiovisuele kunst), Danscentrum Jette en Great Investment (beide dans), Irma Firma (kunsteducatie), Nadine, ZebrArt, ZSenne, Ars Musica, Bookman, Komplot, Freemusic, Y (Kultuurkaffee), Les Ateliers Claus, Corban, NMT Productions, Globe Aroma en De Parade.[br]Mogelijk halen Sarma (dans) en Bloet, Crew en Pantalone - na hun dubbele positieve advies - bij de laatste politieke kans toch nog wat overlevingsgeld binnen. Voorts zakt de KVS van 2.365.000 naar 2.150.000 euro.[br]Aan de andere kant klimt Wiels van 570.000 naar 850.000 euro en het Kaaitheater van 1.560.000 naar 1.845.000 euro.

Natuurlijk roept elk waarde­oor­deel over een subsidietoekenning vra­gen op: een cheque van 80.000 euro voor Jan Decortes project Schiller, terwijl Hilde Wils 6.000 euro krijgt? Maar ja, de ene krijgt chocola, de andere moet het met pepernoten stellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni