Unieke schilderijententoonstelling in Sint-Lambrechts-Woluwe

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
18/09/2009
Een 25-tal schilderijen die samen een mooi beeld geven van het Woluwe van weleer, worden in Op-Weule tentoongesteld op 19 en 20 september. Er hangen kunstenaars die meer dan lokaal bekend waren: Jos De Maegd, Madyol, De Cremer.

En wat denkt u van een zekere Le Meilleur, die, toen hij in Woluwe kwam wonen, zijn naam veranderde in Van Besten ? Maar ook nobele onbekende amateurs hebben hoekjes van de gemeente voor het nageslacht vastgelegd. Fons Schiettecatte van het Seniorenoverleg, de koepel van verenigingen die het evenement organiseert, spreekt dan ook over 'ons archeologisch erfgoed'. De gemeente heeft in enkele decennia een ware gedaanteverwisseling ondergaan, en deze collectie zorgt voor meer dan een aha-erlebnis.

Schiettecatte, over zijn zoektocht: "Ik ben in de gemeente geboren; ik weet dus de meeste van die tableaus wel 'zitten', maar er waren toch ook heel wat Woluwenaars die ons spontaan een werk kwamen aanbieden. Dat zorgde voor evenzovele aangename verrassingen."

De reden waarom deze tentoonstelling zo ultrakort - twee dagen! - loopt, is zonder meer triest. Om diefstal te voorkomen moet er de klok rond permanentie zijn. Enkele jaren geleden organiseerde datzelfde Seniorenoverleg een solotentoonstelling over De Cremer. Na afloop werd bij de zoon van de overleden schilder een reeks werken ontvreemd.

Schiettecatte onderhandelt al lang met allerlei instanties opdat ook de realisaties van plaatselijke schilders gecatalogeerd zouden worden.

:: Schilderijen van Woluwe in GC Op-Weule (Sint-Lambertusstraat 91), zaterdag 19 en zondag 20 september van 11 tot 17 uur. Op 20 september aperitief en voorstelling van het nieuwe boek van Léon Van Audenhaege

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni