Valerio Adami : ongecompliceerd genieten

Yves De Vresse
© Agenda Magazine
04/04/2008
Valerio Adami is een artiest die steeds resoluut voor een toegankelijke kunst heeft gekozen en daar is niets mis mee. Zijn werk werd sinds de jaren 1970 in het vakje van de 'nieuwe figuratie' ondergebracht, maar het zou evengoed de Italiaanse versie van de popart kunnen worden genoemd.

Zeker in zijn beginperiode waren vergelijkingen met onder anderen Roy Liechtenstein niet helemaal onterecht. Waar de Amerikaan zich door de wereld van comics en reclame liet inspireren, ging Adami voornamelijk designinterieurs stileren tot kleurrijke en verfijnde taferelen. De klare lijn die hij toen systematisch hanteerde gaf zijn werk een onnavolgbare herkenbaarheid. Valerio Adami was synoniem voor stijlvol. Dat de kunstenaar een onwaarschijnlijk hoog aantal schilderijen en grafische werken op de markt bracht, werd hem zelfs niet kwalijk genomen. Adami (Bologna, 1935) moest in die tijd zowat elke kunstgalerie ter wereld bevoorraden, dus er moest wel wat worden geproduceerd. Stilaan werd hij een gewaardeerd lid van de artistieke jetset, met opdrachten voor Swatch, Roland Garros of Japanse hotelketens als gevolg.

Veertig jaar na zijn eerste tentoonstelling in ons land is Adami terug, en wel bij de zoon van zijn vroegere galeriehouder. Deze heeft zich ontpopt tot een gerespecteerd handelaar in oosterse en Afrikaanse kunst. Aan de Vismarkt, hartje Brussel, toont Adami werk dat, gelukkig, toch een hele evolutie heeft ondergaan sinds zijn debuut. De zwarte lijnen die de tekening stevig aanzetten zijn nog steeds nadrukkelijk aanwezig, maar ze zijn grilliger geworden, wat onzekerder ook. De leeftijd misschien? De egale kleuren zijn vervangen door breed geborstelde vlakken. Wilde, zelfs ongeduldige penseelstreken geven de taferelen iets van glas-in-loodramen. Want Adami is een vakman, zoveel is duidelijk, die dankzij zijn geraffineerde kleurencombinaties nog steeds aantrekkelijke werken produceert voor liefhebbers van ongecompliceerd genieten. In veertig jaar tijd is daar alleszins geen verandering in gekomen.

:: Valerio Adami
wanneer: tot 22 november 2008 - maandag > vrijdag van 13.00 > 18.30 uur - weekend: 13.00 > 19.00 uur
waar: Galerie Withofs, Brandhoutkaai 9, Brussel, 02-217.27.02

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni