Verbindingen/Jonctions: Over mens en machine

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
14/11/2007
Constant organiseert voor de tiende maal het interdisciplinaire festival Verbindingen/Jonctions. Onder de titel 'Sporen in het elektr(on)ische veld' reflecteert het evenement over de lichamelijke, psychologische en formele relaties die we aangaan met technologie. Op het programma staat een mix van elektronische muziek, video, technoperformances, vrije software en Linux-distributies, installaties, lezingen en workshops.

Constant is een Brusselse vzw die sinds 1997 (digitale) mediaprojecten ontwikkelt die inzoomen op thema's als feminisme, netwerken en alternatieven voor copyright (het zogeheten 'copyleft'). Sinds de begindagen organiseert de vereniging ook Verbindingen/ Jonctions (VJ), een festival waarmee de organisatie zich ook op een minder gespecialiseerd publiek richt. Na in 2005 - het festival vond vorig jaar uitzonderlijk niet plaats - te zijn ingegaan op taal en geheugen in digitale media, stelt VJ onze verschillende relaties met technologie aan de kaak.

Dat zijn er nogal wat. Fysiek worden onze bewegingen omgezet in codes en vice versa: codetaal zorgt ervoor dat we bewegen. Sinds het ontstaan van het internet verschoof ook onze identiteit. Welhaast niemand bedacht (tientallen) pseudoniemen om in te loggen op websites, chatrooms of om een zoveelste gratis e-mailadres aan te maken. Identiteiten werden dus moeilijk controleerbaar; ze verspreiden zich in netwerken van commerciële en persoonlijke informatiediensten.

De lichamelijke, psychologische en formele relaties die we aangaan met technologie staan dus centraal op V/J 10. Constant werpt pertinente vragen op. "Welke sporen laat technologie op ons achter? En welke sporen laten wij achter op de technologie? Hoe bewegen wij ons tussen machines? Welke manieren kunnen we bedenken om onze 'gecodeerde bewegingen' tegenover technologie anders te lezen? En hoe kunnen we onze repetitieve bewegingen omzetten in gebaren die uitproberen, toelichten en bewijzen?"

Verborgen processen
Van 17 november tot 2 december formuleert een mengelmoes van lezingen en workshops, softwaredemonstraties, concerten en videowerk een veelheid aan uiteenlopende antwoorden op deze vragen. Als gastheren vond Constant het Franstalige podiumkunstenhuis La Bellone en de Vlaamse muziekwerkplaats Q-O2, beide gelegen aan de Vlaamsesteenweg. Daarnaast stelt de mediaorganisatie Actic, gehuisvest in het Maison de la Paix in Elsene, ruimte ter beschikking. Het programma valt uiteen in vier grote blokken. 'E-Traces' (17 > 25.11) gaat na hoe informatie circuleert in verschillende netwerken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de dingen die we opzoeken via Google, hoe worden die verwerkt? Wat doet de markt voor elektronische profielen ermee? Michel Cleempoel en Nicolas Maleve vatten het samen in het onlinespel E-Traces; waarvan op 25 november een eerste demo wordt getoond. Die première kadert in een publieke discussie waar onder meer advocaten, kunstenaars en ontwikkelaars aan deelnemen.

'Around us, magnetic fields resonate unseen waves' (24.11 > 2.12) zoekt in installaties, tekeningen en geluid naar de bij dataoverdracht 'verborgen' processen die wijzen op een soort metafysische aanwezigheid.

'Read Feel Feed Real' (24.11 > 2.12) bundelt video-experimenten en werksessies. Het Open Source-videoteam vermengt praktische workshops (in Icecast-streaming, magneten bouwen, command line video editing) met experimenten die onderzoeken hoe motion control bewegingen controleert.

Tot slot brengt het luik 'Mutual Motions' (1 > 2.12) nog een pak lezingen en workshops plus een performance en een screening. Centraal staan de bewegingen de we uitvoeren in opdracht van software - en omgekeerd.

:: Verbindingen/Jonctions
wanneer: 17.11 > 2.12.2007
waar:
* La Bellone, Vlaamsesteenweg 46, Brussel
* Q-02 Werkhuis, Vlaamsesteenweg 167, Brussel
* Maison De La Paix, Van Elewijckstraat 35, Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni