Vijf kunstbeurzen: Brussel als centrum van hedendaagse kunst

LBU
© BRUZZ
21/04/2017

Dit weekend is Brussel voor even het centrum van de kunstwereld, want met kunstbeurs Art Brussels en vier satellietbeurzen elders in de stad is het al hedendaagse kunst wat de klok slaat.

Vrijdag opent in Thurn & Taxis de 35ste editie van de internationale kunstbeurs Art Brussels. Met de aanwezigheid van 145 galerieën uit 28 landen en de tentoonstelling Mementos: Artists’ Souvernirs, Artefacts, and Other Curiosities – opgezet door de Costa Ricaanse curator Jens Hoffmann en de jonge Amerikaanse Piper Marshall – is deze beurs zonder meer de grootste van de vijf.

De aanwezige kunstenaars op Art Brussels zijn evenwel vaak al gevestigde namen. Voor wie op zoek is naar jonge artiesten en uit is op een ontdekking, kan terecht op een van de andere beurzen. Op Poppositions in het ING Art enter, bijvoorbeeld, dat dit jaar aan zijn zesde editie toe is. In een, naar eigen zeggen, “experiment met het klassieke format van kunstbeurzen” selecteerde de Nederlandse curator Johannes Lekkerkerk 21 projecten. Ook Off Course (op de Kunstberg) is er voor jonge en hedendaagse kunstenaars.

Independent Brussels – de Europese editie van de grote New Yorkse kunstbeurs Independent – nodigde maar liefst 70 galerieën uit voor solotentoonstellingen en samenwerkingen tussen artiesten, maar even goed voor installaties specifiek gemaakt voor deze beurs. Independent Brussels is dit jaar aan haar tweede editie toe.

De reizende kunstbeurs YIA Art Fair, ten slotte, keert voor haar negende editie eindelijk terug naar Brussel, en brengt 45 internationale galerieën mee naar Le Square.

Benieuwd naar de staat van Brussel, als nieuwste hotspot voor hedendaagse kunst, in de wereld? Lees hier het (Engelstalige) interview uit ons magazine met artistiek directeur Dirk Snauwaert (Wiels) en Alice van den Abeele en Raphaël Cruyt (MIMA).

> Art Brussels. 21/04 > 23/04, Thurn & Taxis
> Poppositions. 20/04 > 23/04, ING Art Center
> Independent Brussels. 19/04 > 23/04, Vanderborghtgebouw
> Off Course. 20/04 > 23/04, Kunstberg 5
> YIA Art Fair. 20/04 > 23/04, Le Square

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni